Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Nergisgiller › Soğan › Sarmısak çiçeği
Nadir bitki, Süs bitkisi, Yenilebilir bitki, Haşerat kovucu, Akdeniz elementi.
20 ila 50 cm büyüyebilenbir bitkidir. Soğanı yuvarlak ve 1 ila 2 cm çapındadır. Dış gömlek zarsıdır. Sıpata yumurtamsıdır ve çiçek saplarından daha kısadır. Çiçek kurulu 5 ila 8 cm çapındadır ve yaklaşık 25 çiçek bulundurur. Çiçek sapı 1,5 ila 3,5 cm uzunluğundadır. Çiçek örtüsü yayık, bölümleri beyaz renkli, genişçe eliptik yumurtamsı, 7 ila 12 mm uzunluğunda ve küt uçludur. Yapraklar genellikle 2 adet, genişçe şeritsi ve ,5 ila 2 cm genişliğindedir. Popüler bir süs bitkisidir. Kapsül 5 mm uzunluğundadır. Mart, nisan ve mayıs aylarında çiçek açar.
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış göstermektedir. Günümüzde süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde görülmektedir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Çalılık, kayalık alan ve sulak alanların civarında görülür. Kocaeli için nadir bir türdür. Derince ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Sarmısak çiçeği, Osurukotu ve Sığır körmeni adları ile bilinmektedir.
Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1300 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince yumru anlamına gelir. Kelime soğan ve sarımsak gibi mutfak sebzelerinin yumrularını karşılar. Tür adı Latince Napoli, İtalya anlamına gelir. Türün tip yerine işaret etmektedir. Şehrin antik adı Neapolis’tir.
Yaprakları ve soğanı çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Yapraklar salatalara eklenir, sarımsak benzeri bir tatları vardır. Çiçekler salatalara eklenir ve bunların da soğana benzer tatları vardır.
Suyu böcek ve köstebek kovucu olarak kullanılır.
Biliyor musunuz?









Doğan, Hüseyin (2022). Allium neapolitanum (Sarmısak çiçeği) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/allium-neapolitanum/ Erişim tarihi: 29 January 2023