Cephalanthera (Çamçiçeği)

Özet

Cephalanthera (Çamçiçeği) genellikle orman altları ile makilik alanlarda görülen ve sağlam görünümlü türlerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Orchidaceae

Salepgiller

Tanımı

Cephalanthera (Çamçiçeği) çoğunlukla karasal orkidelerden oluşan bir cinstir. Türler yumrudan ziyade rizomludur ve rizomlar silindirik, incedir. Kökler demetsi, ipliksi ve etlidir. Çiçek gövdesi dik, dalsız, tabanda bir ila birkaç adet silindirik kılıflı ve yapraksıdır. Yapraklar almaşlı dizilişli olup bazı türlerde tamamen gelişmiş iken bazı türlerde kılıf benzeri yapıdadır. Çiçek durumu terminal bir salkım halinde, birkaç ya da çok çiçekli ya da nadiren tek çiçeklidir. Yakın çiçek bırahteleri yapraksı ve genellikle çiçeklerden daha uzundur. Uzak olanlar ise bunlardan çok daha kısadır. Çiçekler burkuk, neredeyse dik, iri, gösterişli, beyaz, kremsi ya da gül rengindedir. Taç yapraklar genellikle çanak yapraklardan daha kısadır. Çanak yapraklar serbest, benzer ve neredeyse aynı uzunluktadır. Yumurtalık hafifçe kıvrık ve çıplaktır. Labellum mahmuzlu değildir ve sütunun tabanına yapışıktır. Meyve kapsül formunda, 35 mm uzunluğunda ve genellikle diktir. Türler genellikle makilik ve orman açıklıklarında, bazen de orman içlerinde görülür. Cins Avrasya ve Kuzey Amerika’ya özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca top başçıklı anlamına gelmektedir. Başçıkların küresel yapısına işaret eder. Başçık bitkilerde, erkek organın tepesinde bulunan ve polenleri bulunduran yapının adıdır.

Kocaeli’ndeki türler

Cephalanthera (Çamçiçeği)

Cephalanthera epipactoides

Ana çamçiçeği

Cephalanthera rubra

Cephalanthera rubra

Çamçiçeği