Dactylorhiza (Balkaymaksalebi)

Dactylorhiza (Balkaymaksalebi) hakkında genel bilgiler.

Özet

Dactylorhiza (Balkaymaksalebi) genelde nemli çayırlarda görülen ve karasal orkide türlerinden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Orchidaceae

Salepgiller

Tanımı

Dactylorhiza (Balkaymaksalebi) genellikle 70 ila 90 cm büyüyebilen bitkilerden oluşan bir cinstir. Yumruları düz, elsi, 2 ila 5 adet loblu olup loblar kısadır. Gövde dolu ya da boş ve yapraksıdır. Bazı türlerin yapraklarında morumsu lekeler bulunurken bazı türler de bu benekler görülmez. Uzun yapraklar mızraksıdır ve alttaki yapraklar üstteki yapraklardan daha uzundur. Türlerin boyu göz önünde bulundurulduğunda çiçek durumu görece kısadır. Çiçek durumu sıkı bir salkım olup 25 ila 50 adet çiçek barındırır. Çiçekler gül, mor, menekşe, sarı ve nadiren beyaz renklidir. Bırahte otsu ve sıklıkla çiçekleri aşar. Yanal çanak yapraklar dik, yayılıcı ya da kıvrık, sırttaki ise dik olup kısa taç yapraklarla birleşerek gevşek bir kukuleta oluşturur. Labellum düz ya da üç loblu, mahmuzlu, üst bölümde minikçe sivilceli ve koyu renkli çizgi ve nokta desenler bulundurmaktadır. Mahmuz silindirik ya da koniksi olup yumurtalıkla aynı uzunluktadır. Sütun kısa ve diktir. Yumurtalık sapsız ve çıplaktır.

Cinse bağlı çok sayıda doğal melez mevcuttur. Türler genellikle sulak alanlara yakın bölgelerde ya da sulak alanların kenarında görülür. Kalın bir yeraltı gövdesine sahiptirler ve böylece kurak dönemlerde hayatta kalabilmek için su depolayabilirler. Cins kuzey yarımküreye özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Yunanca parmak köklü anlamında gelir. Yumruların 2 ila 5 arası el biçiminde loblu olmasına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.