Cupressaceae (Servigiller)

Özet

Cupressaceae (Servigiller) ekonomik açıdan değerli olan ve özellikle park ve bahçelere dikilen bitkileri barındıran bir ailedir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Cupressales

Servi takımı

Tanımı

Cupressaceae (Servigiller) yaprak dökücü ya da her dem yeşil, tek ya da iki evcikli, aromatik ve reçineli çalılar ya da ağaçlardan oluşan bir ailedir. Kabuk lifli ya da gevrek olup boyuna şeritler ya da plakalar halinde dökülmektedir. Kış tomurcukları çoğunlukla mevcut değildir. Yapraklar basit, almaşlı ya da sarmal dizilişli, şeritsi ya da üçgensi ve saplı ya da sapsızdır. Olgun yapraklar üst üste binici ya da yayılıcı, zaman zaman aynı dalda belirgin biçimde iki biçimli, salgılı, küme halinde ve parlak yeşil ya da hafifçe mumludur. Genç yapraklar şeritsi, düz, yayılıcı ve sıklıkla tek abaksiyal reçine bezelidir.

Polen kozalağı terminal ya da nadiren koltuklarda, tek ya da 2 ila 7 adetten oluşan küme halinde ve yapraklı dallarda sapsızdır. Tohum kozalağı terminal, saplı ya da sapsız, tek ya da 2 ila 5 adetten oluşan küme halindedir. Kozalak pulları 3 ya da 4 adet olup sarmal biçimde dizilmiş halkalardadır. Tohumlar kanatsız ya da 2 ila 3 adet kanatlıdır. Aril mevcut değildir. Aile dünyanın büyük bölümünde yayılış gösterir. [Cinsler]

Etimoloji

Aile adını, Cupressus cinsinden almaktadır.

Kocaeli’ndeki cinsler

Calocedrus decurrens

Calocedrus

Susediri

Chamaecyparis lawsoniana

Chamaecyparis

Yalancıservi

Cupressaceae (Servigiller)

Cryptomeria

Kadifeçamı

Cupressus sempervirens

Cupressus

Servi

Juniperus deltoides

Juniperus

Ardıç

Hesperocyparis glabra

Hesperocyparis

Batıservisi

Cupressaceae (Servigiller)

Hesperotropsis

Melezservi

Cupressaceae (Servigiller)

Platycladus

Doğumazısı

Sequoia sempervirens

Sequoia

Sekoya

Cupressaceae (Servigiller)

Taxodium

Bataklıkservisi

Thuja plicata

Thuja

Batımazısı