Cupressus (Servi)

Cupressus (Servi) hakkında genel bilgiler.

Özet

Cupressus (Servi) özellikle Akdeniz uygarlıklarında kültürel olarak hayli önem verilen serviyi barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Cupressales

Servi takımı

Cupressaceae

Servigiller

Tanımı

Cupressus (Servi) genellikle 30 metreye kadar boylanabilen her dem yeşil ve tek evcikli iri çalılar ve ağaçlardan oluşan bir cinstir. Kabuk grimsi kahverengidir ve sığca çatlaklıdır. Dallar yükselici ya da yatay olarak yayılıcıdır. Dalcıklar bir düzlem halinde dizili olmayıp en uçtaki 4 köşeli ve 1 mm çapındadır. Yapraklar pul benzeri, yaslanıcı ve kiremit dizilişlidir. Erkek kozalaklar silindirik ve tepededir. Polen kozalakları 4 ila 8 mm uzunluğundadır. Tohum kozalakları olgunlaştıklarında sarımsı gri renkli, neredeyse küresel ya da elipsoit, 2,5 ila 4 cm uzunluğunda ve 2 ila 3 cm genişliğindedir. Kozalak pulları 8 ila 14 adet olup her bir verimli pul 8 ila 20 adet tohumludur. Tohumlar kanatlıdır. Dayanıklı olmaları nedeniyle tanrıların heykellerinin yapımında kullanılır. Tıp tanrısı Vejovis’in Roma’daki heykeli serviden yapılmıştır. Roma mitolojisinde Pluto’nun bitkisidir. Bitki matem ve kederi simgeler. Cins Türkiye ile Çin arasındaki bölgeye, ayrıca Kuzey Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde Japonya ve Avrupa’ya da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adını yanlışlıkla keçisini öldürdükten sonra üzüntüden servi ağacına dönüşen Hercules’in torunu Cyparissus’tan (κυπάρισσος) almıştır. Bu olaya istinaden servi ağacı matem ağacı kabul edilmiş ve mezarlara dikilmiştir. Servi ağaçları ülkemizde de yaygın olarak mezarlıklara dikilmektedir. Servi ağaçlarının gövdesinde görülen gözyaşı benzeri reçine damlaları bu hadiseye yorulur.

Kocaeli’ndeki türler

Cupressus (Servi)

Cupressus sempervirens

Akdeniz servisi

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.