İçeriğe geç
Anasayfa » Soda inermis (Deniz fasulyesi)

Soda inermis (Deniz fasulyesi)

    FLORA NICOMEDIAE • MEDITERRENEAN-TURKISTAN

    Nasıl tanırım?

    Tek yıllık ve yaprakların uçlarının dikensiz olması ayırt edici özelliğidir.

    ALEMPlantae
    FAMİLYAAmaranthaceae
    CİNSSoda

    Habitat

    Deniz kenarı

    Statü

    Yerli

    Çiçeklenme

    Haziran – Ağustos

    Arazi notu

    27 Eylül 2020 • İzmit • 1 m • Deniz kenarı

    Bilgi

    16. yüzyılda Murano camının eşsiz berraklığının sırrı, bu bitkiden elde edilen saf soda külüydü. Bu kadar değerli olduğu için içeriği ticari bir sır olarak saklanıyordu. İtalya’daki cam endüstrisinin yükselişi, Venedik Lagünü’ndeki bu bitki bolluğuna bağlanmaktadır.
    18. yüzyılda İspanya, bu bitkiyi devasa ölçekte yetiştirerek soda külü üretiminde dev bir endüstri yaratmıştı. Bu endüstri, 19. yüzyılda sentetik soda üretim yöntemlerinin gelişmesiyle sona erdi

    Folklor

    Genç yaprak ve gövdeler pişirilerek tüketilmektedir. İtalya’da “agretti” olarak bilinmektedir. Yaygın olarak tek ya da çeşitli yemeklere (makarna gibi) eklenerek yenilmektedir.
    Etli, sulu ve kendinden hafif ekşi-tuzlu bir aromaya sahiptir. Haşlanıp üzerine limon ve zeytinyağı dökülerek ya da sarımsakla sotelenerek balık yemeklerinin yanında prestijli bir garnitür olarak servis edilmektedir.

    Dikkat

    Bitki gençken sonbahara kadar tamamen yumuşak, etli ve parlak yeşil sürgünlere sahiptir. Ancak tohumlarını olgunlaştırıp yaşlandıkça, yapraklarının uçları sert, batıcı ve iğnemsi küçük dikenlere dönüşür. Bu sayede tohumlarını dökene kadar otçul hayvanların istilasından kendini korur.


    Fotoğrafları

    Türkiye gözlemleri

    ETİMOLOJİ

    Cins adı Arapça soda anlamına gelir. Türün, sodyum karbonat içermesine işaret eder. Kelime, Suaeda cinsi için de kullanılmıştır. Bitkinin Türkçe adı olan sodaotu belirgin biçimde bitkinin geleneksel olarak soda külü kaynağı olması ile ilgilidir. Orijini Arapça suda’ (صُدَاع‎) kelimesidir. Epitet Latince dikensiz anlamına gelir ve türün, yaprak uçlarının dikensiz olmasına dikkat çeker. İkili adlandırma öncesi adı “Soda, Kali magnum, sedi medii folio”dur.

    BİLİMSEL TANIM

    Halihazırda bazı kaynaklarda Salsola soda adıyla geçmektedir. Genellikle 40 ila 70 cm büyüyebilen, tek yıllık kirli yeşil bir bitkidir. Yapraklar yumurtamsı, tabanda genişçe zarsı kenarlı, üst bölümde şeritsi dilsi, yarı dairesel, 2 ila 4 cm uzunluğunda ve hafifçe etli olup kısa bir dikenle sonlanmaktadır.

    İkincil bırahteler yumurtamsı tabandan kısaca sipsivri, arkada omurgalı ve çiçek örtüsünden daha kısadır. Sahte başak çoğunlukla birkaç çiçeklidir. Çiçekler yaprak koltuklarında tek ya da çift haldedir. Çiçek örtüsü şeritli, sapsız ve eski çiçeklerin tabanında 7 mm genişliğindedir.

    Bölümleri yumurtamsı, zarsı, meyve zamanı kıkırdaklı sert, uçta dişli saçaklıdır. Meyve 5 mm uzunluğunda ve eğik ya da diktir. Dilimizde deniz fasulyesi ve döngele adları ile bilinmektedir.

    Türk uygarlığı

    Uşnân (اشنان), bu maddede adı geçen bitkilerin Arapça karşılığıdır. Tamamı deniz kenarındaki tuzlu bölgelerde görülür ve temizleyici özellikleri nedeniyle kullanılmışlardır. Türkçe metinlerde ayrıca tuzla otı (طوزله اوتى) ve çogân (چغان) olarak da geçmektedir. Çogân adı normalde Gypsophila struthium taksonunun adıdır ancak her iki türün de sâbûn ikâmesi olarak kullanılması nedeniyle karıştırılmış olması olasıdır. Silkü’l-Cevahir’de de uşnân kelimesinin karşılığı olarak çogan verilmektedir. İshâk bin Murâd ise uşnân için şam çoganı karşılığını vermektedir. Halîmî’ye göre fakir kimselerin elbiselerini yıkamak için kullandıkları bitki uşnân ve çovgan adları ile bilinmektedir. Dineverî, çok sayıda türü olduğunu, tamamının tuzlu olduğunu ve giysileri yıkamak için kullanıldıklarını; İbn Cenâh yakılarak alkali elde edildiğini, kıyafetlerin üzerine yayarak ya da suda kaynatarak giysileri yıkamak için uygulandıklarını yazmıştır.
    Uşnân Anadolu’da, hemoroid, penis kaşıntısı, cüzzam, dalak hastalıkları, kadın hastalıkları, ödem, uyuz, burun rahatsızlıkları ve mide hastalıklarının tedavisinde kullanılmış, temizleyici, idrar söktürücü, düşük yaptırıcı, âdet söktürücü ve vahşi hayvan kovucu olarak faydalanılmış, yüz bakımı için uygulanmıştır. İbn-i Şerîf, Bursa’da deniz kenarından toplanarak yemek olarak tüketildiğini kaydetmiştir, ancak olasılıkla bahsettiği bitki günümüze deniz börülcesi olarak bilinen Salicornia perennans taksonudur.
    Bu maddeye Seidlitzia rosmarinus ve Salsola kali taksonları da dahildir. © Doğan, Hüseyin (2023). Anadolu Türk Uygarlığında Bitkiler (XIII-XV. yy.). Yayımlanmamış Doktora tezi, Kocaeli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli, s.694-695.

    Sitede yer alan bitkisel kullanım bilgileri yalnızca bilgilendirme ve kültürel aktarma amacı taşımaktadır. Herhangi bir bitkiyi tıbbi amaçla kullanmadan önce mutlaka bir hekime, eczacıya, fitoterapi konusunda eğitimli bir uzmana veya ilgili sağlık profesyoneline danışılması gerekmektedir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir