Özet
Echinops albidus (Topan dikeni) genelde yol kenarı ve yamaçlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan nadir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Echinops albidus (Topan dikeni) genellikle 50 ila 100 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde gri, dik, basit ila dallı, kırışık ve tüylüdür. Gövde yaprakları büyük, yumuşak, keskin dikenli, keskin loblu ve yeşil renklidir. Bunların üst yüzeyindeki tüyler yapışkan, alt yüzeyindeki tüyler ise beyazdır. Çiçek çapı 6 cm kadar olabilir. Tohumlar eylül ya da ekim aylarında olgunlaşır. Filariler 13 ila 20 arası sayıdadır. Taç soluk mavi ya da beyaz renklidir. Kapçık 5 mm uzunluğundadır. Güneşli bölgeleri ve geçirgen toprakları tercih eder. Echinops sphaerocephalus ile hayli yakındır ve gövdenin salgısız tüylü ve dış filariler çıplak olması ile ayırt edilir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’nin Marmara bölgesinde yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Kayalık bölgeler, yol kenarı ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle temmuz ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde topan dikeni adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca kirpi kafalı anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin küresel çiçek başlarına işaret eder. Tür adı Latince beyaz anlamına gelir çünkü türün çiçek kurulu çoğunlukla beyaz ağırlıklıdır.
Bir yanıt yazın