Özet
Verbascum lasianthum (Yünlü sığırkuyruğu) genelde ormanlık alanlarda görülen ve bahar sonundan güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Verbascum lasianthum (Yünlü sığırkuyruğu) genellikle 50 ila 100 cm büyüyebilen iki yıllık bir bitkidir. Bitki yoğun beyazımsı ya da sarımsı kaba ve salgısız tüylüdür. Gövde sağlam, silindirik ya da biraz yivli açılı, genellikle dallıdır. Taban yaprakları ters yumurtamsı ila dikdörtgensi, mızraksı ya da darca mızraksı, 8 ila 30 cm uzunluğunda ve 2,5 ila 8 cm genişliğinde, minik dişli ila düz, sivrimsi ve genellikle sivri ya da sipsivri, yaprak sapı genişçe kanatlı ve 1,5 cm uzunluğunda; üst gövde yaprakları genişçe yumurtamsı ila dairesel, kulakçıklı ya da sarılıcı, sipsivri ya da kuyrukludur.
Çiçek durumu kompakt, çok dallı, piramit gibi bileşik salkım halinde ve salkımlar 2 ila 7 arası çiçeklidir. Bırahte üçgensi yüreksi ila yumurtamsı, sipsivri kuyrukludur. Çiçek sapı 5 mm uzunluğunda, ikincil bırahte mızraksıdır. Çanak 4 ila 6 mm uzunluğunda, yarı küresel, lobları üçgensi yumurtamsı, sivri ve tüpten hafifçe daha uzundur. Taç sarı renkli, 20 ila 30 mm çapındadır. Ercik 5 adet, iplikçik beyazımsı sarı tüylüdür. Kapsül genişçe yumurtamsı ila küresel, 4 ila 6 mm uzunluğunda ve 3,5 ila 5 mm genişliğinde ve yoğun kaba tüylüdür.
Gözlem bilgileri
Doğal olarak Yunanistan ve Türkiye’de yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Tarlalar, kayalık bölgeler, çalılık ve ormanlık alanlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde yünlü sığırkuyruğu adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Latince sakallı anlamına gelir. Cinse bağlı birçok türde uzun ve yoğun tüyler görülür. Tür adı Antik Yunanca tüylü başçık anlamına gelir. Türün başçık (anther) yapısına işaret eder.
Bir yanıt yazın