Xanthium orientale (Domuz pıtrağı)

Tanımı

2 metre büyüyebilir. Gövde pürüzlüdür ancak dikenli değildir. Yapraklar yumurtamsı ila üçgensi, 5 ila 14 cm uzunluğunda, 5 ila 15 cm genişliğinde, darca üç loblu, tabanı yüreksi, kenarları dişli, her iki yüzeyi de yeşil renkli ve pürüzlü, yaprak ayası 3 ana damarlı, yaprak sapı 3 ila 18 cm uzunluğundadır. Pıtrak elipsoit, 1,5 ila 2 cm uzunluğunda, salgılı tüylü, 3 ila 5 mm uzunluğunda çok sayıda kancalı dikenli, gaga 4 ila 6 mm uzunluğunda ıraksak, kavisli ve halkalıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Amerika kıtasında yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümünde doğallaşmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tahrip edilmiş araziler, sulak alanlar ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde domuz pıtrağı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sarı anlamına gelir. Cinse bağlı bazı bitkilerin sarı boya yapımında kullanılmasına işaret eder. Tür adı Latince doğulu anlamına gelir. Tür ilk tanımlandığında Uzakdoğu orijinli olduğu düşünülmüştü. Özgün tanımda bu “Habitat in China, Japonia, Zeylona” cümlesi ile belirtilmiştir.

Gıda

Tohumları öğütülerek hamur işi yapımında kullanılır.

Bilgi

Tohumlarının çiğnendikten sonra vücuda sürülmesinin kaktüs gibi dikenli bitkilere koruma sağladığı, bunun lapa halinde uygulanmasının vücuda giren diken, kıymık gibi cisimleri çıkarttığı rapor edilmiştir.

Fotoğrafları