Tanımı
50 ila 150 cm büyüyebilir. Taban yaprakları 2 ila 3 arası üçlü ya da teleksidir. Üst gövde yaprakları almaşlı dizilişlidir. Çiçek kurulu 7 ila 14 kolludur ve kollar kısaca tüylüdür. Çiçekler sarı renklidir. Gölgeli bölgeleri ve nemli toprakları tercih eder.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve Kırım’da yayılış gösterir. [Harita, Herbaryum] Çalılık, alpin çayırlar ve orman açıklıklarında görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar. 500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde sarıkörek ve yabani kereviz adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca mürr anlamına gelir. Bitkilerin kokusunun Commiphora myrrha gibi ağaçlardan elde edilen ve mürr adı verilen reçinenin kokusuna benzemesine işaret eder. Tür adı Latince sarılıcı anlamına gelir. Gövde yapraklarının gövdeyi tamamen sarmasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Smyrnium foliis caulinis simplicibus amplexicaulibus”tur.
Gıda
Yapraklar, gövde ve genç sürgünler yenilebilir. Ayrıca bunlar çiğ olarak salata ve çorbalar eklenir. Tadı kerevizi andırır. Genç bireyler maydanoz ikamesi olarak tüketilir. Tohumları baharat olarak kullanılır. Kökü pişirilerek çorba yapılır.
Fotoğrafları






Görüşünüzü Yazın