
Sarıkörek
Anahtar kelimeler: Yenilebilir bitki, Tıbbi bitki, Nadir bitki.
Dolaşım
Bitkiler › Maydanoz takımı › Maydanozgiller › Yabanikereviz › Sarıkörek
Dağılımı
Bitki doğal olarak Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve Kırım’da yayılış gösterir.
Genel bilgiler
50 ila 150 cm büyüyebilir. Taban yaprakları 2 ila 3 arası üçlü ya da teleksidir. Üst gövde yaprakları almaşlı dizilişlidir. Çiçek kurulu 7 ila 14 kolludur ve kollar kısaca tüylüdür. Çiçekler sarı renklidir. Popüler bir süs bitkisidir. Gölgeli bölgeleri ve nemli toprakları tercih eder.
Gözlem
Çalılık, alpin çayırlar ve orman açıklıklarında görülür. Kocaeli ili için nadir bir türdür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Sarıkörek, Yabani kereviz.
Çiçek zamanı
Mayıs-Haziran ayları.
Yükseklik
500-1600 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca “mürr” anlamına gelir. Bitkilerin kokusunun Commiphora myrrha gibi ağaçlardan elde edilen ve mürr adı verilen reçinenin kokusuna benzemesine işaret eder. Tür adı Latince “sarılıcı” anlamına gelir. Gövde yapraklarının gövdeyi tamamen sarmasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Smyrnium foliis caulinis simplicibus amplexicaulibus”tur.
Mutfak
Yapraklar, gövde ve genç sürgünler yenilebilir. Ayrıca bunlar çiğ olarak salata ve çorbalar eklenir. Tadı kerevizi andırır. Genç bireyler maydanoz ikamesi olarak tüketilir. Tohumları baharat olarak kullanılır. Kökü pişirilerek çorba yapılır.
Geleneksel tıp
Galen: Terletici ve öksürük gidericidir. Yılan ısırıklarına karşı kullanılır.
Dioscorides: Yaprakları tüketilir. Kökü yılan ısırmalarına karşı kullanılır. Öksürük ve nefes darlığı vakalarında etkilidir. Ağrılı idrara çıkma vakalarında kullanılır. Ödem ve iltihapları dağıtır. Tohumları böbrek, dalak ve mesaneye faydalıdır. Siyatik için yararlıdır. Doğum sonrası fazlalıkları atmak için kullanılır. Tekrarlayan ateşler için etkilidir.
Fotoğrafları






Literatür
Species Plantarum 1: 262. 1753. L.