Smyrnium (Yabanikereviz)

Smyrnium (Yabanikereviz) hakkında genel bilgiler.

Özet

Smyrnium (Yabanikereviz) tıbbi açıdan değerli olan ayrıca sebze olarak da tüketilen türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Apiales

Maydanoz takımı

Apiaceae

Maydanozgiller

Tanımı

Smyrnium (Yabanikereviz) iki ya da çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Kök mekiksidir ve lifli yakalar barındırmaz. Taban yaprakları 2 ila 4 üçlü teleksidir. Üst yapraklar almaşlı ya da karşılıklı dizilmiştir. İnvolukrum ve involusel küçük ya da hiç yoktur. Şemsiye bileşiktir. Çanak yaprak belirgin değildir. Çiçek kurulu çok dallıdır. Çiçekler sarı renklidir. Taç yapraklar ters yumurtamsı ya da dikdörtgensi ve kısa kıvrık uçludur. Merikarp neredeyse silindirik ya da köşeli ve üç adet belirgin kabarık çizgilidir. Meyve yumurtamsı ya da uzunluğundan daha geniş ve yanal olarak sıkıştırılmıştır. Yağ kanalı çok sayıdadır. Sitilopodyum koniksi ya da düzleştirilmiş ve kenarları düzdür.

Cinse bağlı türlerin kökleri idrar söktürücü, arındırıcı ve müshil etkili kabul edilmektedir. Ayrıca C vitaminin bakımından zengin olmaları nedeniyle C vitamini eksikliğine bağlı rahatsızlıklarda da önerilmiştir. Meyvelerin de gaz giderici özelliğine işaret edilmiştir. Bunun yanında cinse bağlı türlerin kereviz tadının andıran yaprak ve sapları da tüketilmektedir. Cins Avrupa ve Asya’ya özgüdür. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca mürr anlamına gelir ve bu bağlamda bitkilerin kokusunun Commiphora myrrha gibi ağaçlardan elde edilen ve mürr adı verilen reçinenin kokusuna benzemesine işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Smyrnium perfoliatum

Smyrnium perfoliatum

Sarıkörek

Smyrnium olusatrum

Smyrnium olusatrum

Yabanikereviz

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.