Tanımı
15 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde seyrek ağsı tüylüdür. Taban ve alt gövde yaprakları otsu, üst yüzeyleri beyaz lekeli, eliptik, saplı ila sarılıcı, loblu ila az teleksi ve kenarları dikenli testere dişlidir. Üst yapraklar derimsi, en üstteki derin teleksi ve her bir bölüm kalın bir dikenle biticidir. Bunlar çiçek başını çevreler ve onu aşar. İnvolukrum 1,5 ila 2 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 2 cm genişliğindedir. Filariler seyrekçe ağsı tüylüdür. Çiçekler pembe ya da mor renkli ve filarilerden daha uzundur. Kapçık 5 ila 6 mm uzunluğunda ve 3 ila 4 mm genişliğindedir. Sorguç 10 ila 15 mm uzunluğundadır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Kayalık yamaçlar, tarlalar, yol kenarı ve dere kıyılarında görülür. Karamürsel ilçesinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 900 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde yavan kenger adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca tabana doğru anlamına gelir. Kapçıkların sırt bölümlerinden tabana ekli olmasına işaret eder. Diğer bir görüşe göre ise Antik Yunanca nemli taban anlamına gelir. Bu da cinsin habitat tercihine işaret eder. Tür adı Latince Suriye anlamına gelir. Türün dağılım alanına işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Syria, Creta, Hispania” olarak belirtilmiştir.
Gıda
Erken dönemde yenilebilir bir bitkidir.
Fotoğrafları







Görüşünüzü Yazın