Âlem
Plantae (Bitkiler)
Takım
Fabales (Bakla takımı)
Aile
Fabaceae (Baklagiller)
Cins
Astragalus (Geven)
Tür
Astragalus glycyphylloides (Tatlı geven)
Anahtar kelimeler
Tanımı
1,2 metre kadar büyüyebilir. Tohumlar ağustos ve ekim arası olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Gövde pürüzsüz, kıllı, açılı ve dolambaçlıdır. Taç çok simetrili, kirli soluk-sarı renklidir. Çanak pürüzsüz, 5 dar lobludur. Ercik 10 adettir ve iplikçikler tabanda kaynaşıktır. Tek karpel görülür. Çiçek kurulu yoğundur ve 5 ila 15 arası çiçek salkımı halindedir. Yapraklar almaşlı dizilişli, saplı ve kulakçıklıdır. Meyveler uzun, kavisli, dar, sivri uçlu ve çok tohumludur. Ekimi için güneş görülen drenajı iyi bir toprak şarttır. Kireçli çayır topraklarını tercih eder. Yapraklar işlendiğinde tatlı, aromatik bir koku yayar. Kökleri hayli hassastır. Bu tür bazı toprak bakterileri ile simbiyotik bir ilişkiye sahiptir, bu bakteri kökleri üzerinde nodüller oluşturur ve atmosferik azotu düzeltir. Tohumların ekimden yirmi dört saat önce ılık suda bekletilmesi faydalıdır. Tohumlar 13 derecede 4 ila 9 hafta arasında çimlenir. Son donlardan sonra, ilkbahar sonu ya da yaz başı kalıcı yerlerine dikilmelidirler. -40 dereceye kadar dayanıklıdır. Çanak siyah tüylü, gövde seyrek beyaz tüylüdür.
Türkçe adları
Dilimizde tatlı geven adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca aşık kemiği anlamına gelir. Cinsin omurga benzeri düğümlü köklerine atıftır. Tür adı Antik Yunanca Astragalus glycyphyllos’a benziyor anlamına gelir. İki tür arasındaki benzerliğe işaret eder.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Kafkasya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Alpin çayırlar, yamaçlar ve orman açıklıklarında görülür. Kartepe ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açar. 1100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Fotoğrafları








© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.
Görüşünüzü Yazın