Astragalus glycyphylloides (Tatlı geven)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Astragalus glycyphylloides (Tatlı geven) genelde yüksek rakımlarda görülen ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Astragalus

Geven

Tanımı

Astragalus glycyphylloides (Tatlı geven) genellikle 100 ila 200 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde sürünücü ya da yükselici, çıplak ya da tüylü, pürüzsüz, kıllı, açılı ve dolambaçlıdır. Alt yapraklar 12 ila 20 cm uzunluğunda, yaprakçıklar 4 ila 8 çift halinde, 25 ila 45 mm uzunluğunda, eliptik, küt ya da mukronat uçlu, üst bölümde çıplak ve alt bölümde tüylüdür. Sitipül 8 ila 15 mm uzunluğunda, üçgensi ya da mızraksı ve çiçek durumu sapı 2 ila 6 cm uzunluğundadır. Çiçekler kısa saplı, ve sıkışık 15 ila 25 adet çiçek taşıyan silindirik salkımlardadır.

Taç çok simetrili, kirli soluk-sarı renklidir. Çanak pürüzsüz, 5 dar lobludur. Ercik 10 adettir ve iplikçikler tabanda kaynaşıktır. Tek karpel görülür. Meyveler uzun, kavisli, dar, dik ya da yayılıcı, sivri uçlu ve çok tohumludur. Yapraklar işlendiğinde tatlı, aromatik bir koku yayar. Kökleri hayli hassastır. Bu tür bazı toprak bakterileri ile simbiyotik bir ilişkiye sahiptir, bu bakteri kökleri üzerinde nodüller oluşturur ve atmosferik azotu düzeltir. Çanak siyah tüylü, gövde seyrek beyaz tüylüdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kafkasya ile Balkanlar arasındaki bölgede yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Alpin çayırlar, yamaçlar ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 1100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde tatlı geven adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca aşık kemiği anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin omurga benzeri düğümlü köklerine işaret etmektedir. Tür adı Antik Yunanca Astragalus glycyphyllos’a benziyor anlamına gelir ve açık bir şekilde iki tür arasındaki benzerliğe dikkat çekmektedir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir