Notobasis (Yavankenger)

Özet

Notobasis (Yavankenger) genelde ekili arazilerin sınırlarında görülen ve dikeni andıran üst yaprakları ile dikkat çeken monotipik bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Notobasis (Yavankenger) genellikle 20 ila 60 cm (nadiren 1580 cm) büyüyebilen, gövdeleri dik, dikenli ve tek yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Gövde kanatsız, dalsız ya da üst bölümde dallıdır. Taban yaprakları otsu, eliptik, kenarları dişli ya da loblu ve saplıdır. Gövde yaprakları derimsi, mızraksı ila dikdörtgensi mızraksı, az teleksi, genişçe kulaksı-sarılıcıdır. En üstteki yapraklar sert, derin teleksi, neredeyse sağlam dikenlere indirgenmiş olup kömeçleri çevreler ve onlardan daha uzundur. Kömeçler sapsız ya da kısa saplı ve salkım halinde ya da tektir. İnvolukrum küresel-çansı olup 17 ila 23 mm uzunluğunda ve 15 ila 25 mm genişliğindedir. Çiçekçikler tüpsü, erselik, pembe ya da mor renklidir. Kapçık armutsu, sıkıştırılmış, pürüzsüz, kahverengi ve 5 ila 6 mm uzunluğundadır. Dıştaki sorguçlar 13 ila 15 mm uzunluğunda kıllıdır. İçteki sorguçlar 1 ila 2 mm uzunluğunda tüylüdür. Cins Akdeniz havzasına özgüdür. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tabana doğru anlamına gelir. Kapçıkların sırt bölümlerinden tabana ekli olmasına işaret eder. Diğer bir görüşe göre ise Antik Yunanca nemli taban anlamına gelir. Bu da cinsin habitat tercihine işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Notobasis syriaca

Notobasis syriaca

Yavan kenger