Özet
Lithospermum officinale (Taşkesen) binlerce yıldır tıbbi ve kozmetik amaçlarla kullanılan meşhur bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tarihi
Tohumlarının sertliği nedeniyle Heracleia (Herkül) adı ile bilinir. Yaprakları zeytine benzer ancak daha uzun, daha geniş ve daha yumuşaktır. Tabana yakın yapraklar rozet oluşturur. Gövde dik, ince, katı ve odunsudur. Dalların ucunda taşa benzer, yuvarlak ve fiğ büyüklüğünde tohumlar vardır. Engebeli araziler ve yüksek rakımlarda yetişir. Tohumlar beyaz şarapla içildiğinde idrar söktürücüdür ve taşları kırar. DI 3-141.
Tanımı
Lithospermum officinale (Taşkesen) genellikle 60 ila 80 cm boylanabilen çok yıllık bir bitkidir. Gövde genellikle tek ve diktir. Yapraklar sapsız, mızraksı ila yumurtamsı mızraksı, yanal damarlı ve 3 ila 8 cm uzunluğunda ve 0,5 ila 1,5 cm genişliğindedir. Tabanda kaması ila daralıcı, tepede kısaca sipsivridir. Çiçek kurulu üst gövdelerde ve dallarda bulunur ve meyve zamanı 15 cm kadar boylanabilir. Bırahte yapraklara benzer ancak daha küçüktür. Çiçekler 4 ila 6 mm uzunluğunda, soluk sarı ila beyaz renkli ve huni biçimlidir. Meyve 4 adet parlak beyaz renkli fındıkçık taşır. Bunlar 3 ila 4 mm uzunluğundadır ve kış boyunca kalırlar.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Tarlalar, dere kıyıları ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde taşkesen adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca taş tohum anlamına gelir ve bu bağlamda tohumların sert yapısına dikkat çekilmektedir. Ancak özellikle bazı türlerin geleneksel olarak taş düşürücü olarak kullanıldığını söyleyelim. Atfın diüretik etkiye olması bizce daha mantıklıdır. Tür adı Latince tedavi edici anlamına gelir. Epitet, geleneksel olarak tıbbi özellikleri meşhur olan bitkiler için tercih edilir.
Gıda
Yapraklarından çay elde edilmektedir.
Tıp
Yapraklar yatıştırıcı, tohumları idrar söktürücü, taş düşürücü, ateş düşürücü ve iltihap gidericidir. Kök temizleyicidir. Ayrıca kök ve gövde kaynatılarak çiçek hastalarına tükettirilmiştir. Lapa halinde yanıkların üzerine sarılmıştır.
Bilgi
Erken dönemde köklerinden elde edilen mor boya makyaj amaçlı kullanılmaktadır.
Bir yanıt yazın