Iris sintenisii (Çatal süsen)

derleyen:

cins:

Tanımı

10 ila 40 cm büyüyebilir. Gövde silindirik ya da hafifçe sıkıştırılmış ve dalsızdır. İnce, sert ve kısa rizomludur. Yapraklar 10 ila 50 cm uzunluğunda ve 0,3 ila 0,5 cm genişliğinde, şeritsi, mat yeşil ila koyu yeşil renkli, sert, sipsivridir. Yapraklarda belirgin damarlar görülür. Yapraklar genellikle gövdeyi aşar. 2 ila 3 arası sıpata, 3,5 ila 7,5 cm uzunluğundadır. Çiçekler kokulu değildir ve 5 ila 6 cm çapındadır. Bunlar menekşe mavi, mavi mor, mavi, mor ya da menekşe renklidir. 2 çift taç yaprak ve 3 büyük çanak yaprak görülür. Kapsül dikdörtgensi, 1,5 cm uzunluğunda ve 1 cm genişliğindedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak batı Avrupa ve Rusya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Çayır, çalılık ve ormanlık alanlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 100 ila 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde çatal süsen adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adını Iris’ten almıştır. Hesiodos, Iris’in gökkuşağını simgelediğini, bu nedenle yer ile gök ya da diğer bir deyişle tanrılar ile insanların arasında bir köprü görevi gördüğünü kaydetmektedir. Doğallıkla Iris, tıpkı Hermes gibi tanrıların habercisidir. Çoğunlukla Hera’nın sürdüğü at arabasının arkasında oturur bir biçimde resmedilmiş olan İris, birçok primitif kavimde görülen, gökkuşağının cennetle yeryüzü arasında bir iletişim görevi üstlendiği yönündeki inanışın kişiselleştirilmiş halidir. Çiçeklerinin yoğun renk varyasyonuna sahip olması nedeniyle gökkuşağı ile ilişkilendirmiştir. Tür 4 Nisan 1847 – 6 Mart 1907 tarihleri arasında yaşamış Alman bitki bilimci Paul Ernst Emil Sintenis‘e adanmıştır.

Dikkat

Fotoğrafları