Abelia chinensis (Güzellik çalısı)

derleyen:

Özet

Abelia chinensis (Güzellik çalısı) mevsiminde çiçek açmaya devam etmesi ve çiçeklerin de uzun süre kalıcı olması nedeniyle yetiştirilen popüler bir süs bitkisidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Dipsacales

Hanımeli takımı

Caprifoliaceae

Hanımeligiller

Abelia

Kelebekçalısı

Tanımı

Abelia chinensis (Güzellik çalısı) halihazırda bazı kaynaklarda Linnaea chinensis olarak geçmektedir. 1 metreye kadar boylanabilen, yoğun dallı, kısmen her dem yeşil, yatık yükselici bir çalıdır. Genç dallar silindirik, yoğun biçimde havlı, minik yayılıcı ya da kırışık tüylü veya çıplaktır. Kabuk kahverengimsi gri renkli, boyuna ve düzensiz çatlaklıdır. Yaprakları karşılıklı, yumurtamsı ya da eliptik, 5 ila 50 mm uzunluğunda, 4 ila 26 mm genişliğinde, ucu küt ya da sivri, tabanda kamamsı ya da zaman zaman yüreksidir. Yaprak kenarı dümdüz ila dişli, yaprak ayası çıplak ya da birkaç dağınık kısa tüylü, soluk yeşil renkli, yanal damarlar her tarafta üç ila beş arası sayıdadır ve yaprak sapı 1 ila 3 mm uzunluğundadır. Çiçekler koltuklarda salkım halinde, beyaz renkli ve kokulu, tek ya da çift haldedir. Çiçek sapı 3 ila 4 mm uzunluğundadır. Çanak yaprak 2 ila 5 arası sayıdadır. Taç beş loblu, beyaz, sarı, pembe ya da kırmızı renklidir. Meyve dikdörtgensi ve derimsi bir kapçık olup çanak yapraklar tarafından çevrilmiştir. Güneşli ya da gölgeli bölgeleri ve nemli geçirgen toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Uzakdoğu’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde görülebilmektedir. [HaritaAlt türler, SinonimlerHerbaryum] Bahçeler, peyzaj alanları ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde güzellik çalısı, kelebek çalısı, abelya adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 5 Eylül 1780 – 14 Kasım 1826 yılları arasında yaşamış Britanyalı doğa bilimci Clarke Abel’a adanmıştır. Çin’de doğa gezisi yaparken topladığı Abelia chinensis türünün tohumlarını Avrupa’ya getirmiş ve bu nedenle cinse adı verilerek ölümsüzleştirilmiştir. Tür adı ise Latince Çin anlamına gelir. Türün tip coğrafyasına işaret eder. Türün ilk örneği Çin’de toplanmıştır.

Fotoğrafları