Tanımı
Cephalaria transsylvanica (Tarla pelemiri) genellikle 80 ila 120 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik, çıplak ila havlı ya da kıllıdır. Yapraklar derin teleksi, üsttekiler dar bölümlü ve kenarları düz ya da dişlidir. Çiçek başları küresel ve 0,5 ila 1,25 cm çapındadır. İnvolusel bırahteler yumurtamsı ve mukronattır. Çiçek tablası bırahteleri yumurtamsı ila mızraksı, kısa bir kılçıkla sipsivri uçlu, genellikle merkezde morumsu çizgili ve kenarları kirpiklidir. Taç leylak ya da beyaz renklidir. İnvolukrum 5 mm uzunluğunda, dört köşeli, 8 nervürlü ve tepede 8 eşit dişlidir. Çanak fincansı ve çok sayıda tüy benzeri kıllıdır.
Pelemir ile ilgili bilgi → Cephalaria || Hanımeligiller ile ilgili bilgi → Caprifoliaceae
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir. Tarlalar, yol kenarı ve sulak alanların civarında görülen bitki umumiyetle haziran ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda igenelinde gözlemlemek mümkündür.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca kafa anlamına gelir. Çiçeklerin saplı çiçek kurullarında görülmesine işaret eder. Epitet Latince Transilvanya, Romanya anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Transylvania” olarak belirtilmiştir.
Tarla pelemiri…
Cephalaria transsylvanica, genelde ekili arazilerin civarında görülen ve yaz başından güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Dilimizde tarla pelemiri adı ile bilinmektedir.
Bir yanıt yazın