Abelia (Kelebekçalısı)

Abelia (Kelebekçalısı) hakkında genel bilgiler.

Özet

Abelia (Kelebekçalısı) özellikle kalıcı yaprakları nedeniyle sıklıkla peyzaj alanları ile parlakla dikilen bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Dipsacales

Hanımeli takımı

Caprifoliaceae

Hanımeligiller

Tanımı

Abelia (Kelebekçalısı) 1 ila 6 metre arasında boylanan, yoğun dallı, yaprak dökücü ya da kısmen her dem yeşil çalılardan oluşan bir cinstir. Genç dallar silindirik, çıplak ya da yoğun biçimde havlıdır. Kabuk kahverengimsi gri renkli, boyuna ya da düzensiz çatlaklıdır. Kış tomurcukları oval dairesel, küçük ve birkaç pul çifti barındırır. Yapraklar karşılıklı ya da halkavi dizilişli, parlak yeşil renkli ve yumurtamsıdır. Yaprak kenarı düz ya da dişlidir. Yaprak sapı 1 ila 4 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu koltuklarda, bileşik salkım halinde, tek ya da çifttir. Çanak yaprak 2 ila 5 arası sayıda, yayılıcı, darca dikdörtgensi, eliptik ve kalıcıdır. Taç beş loblu, hunimsi ya da iki dudaklı, beyaz, sarı, pembe ya da kırmızı renklidir. Meyve dikdörtgensi derimsi bir kapçıktır ve kalıcı çanak yapraklarla çevrilidir. Tohumlar neredeyse silindiriktir. Cins Uzakdoğu’ya özgüdür ancak süs bitkisi değeri nedeniyle diğer bölgelerde de yetiştirilmektedir. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins 5 Eylül 1780 – 14 Kasım 1826 yılları arasında yaşamış Britanyalı doğa bilimci Clarke Abel’a adanmıştır. Çin’de doğa gezisi yaparken topladığı Abelia chinensis türünün tohumlarını Avrupa’ya getirmiş ve bu nedenle cinse adı verilerek ölümsüzleştirilmiştir.

Kocaeli’ndeki türler

Abelia (Kelebekçalısı)

Abelia chinensis

Güzellik çalısı

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.