Özet
Abelia (Kelebekçalısı) özellikle kalıcı yaprakları nedeniyle sıklıkla peyzaj alanları ile parlakla dikilen bitkilerden oluşan bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Abelia (Kelebekçalısı) 1 ila 6 metre arasında boylanan, yoğun dallı, yaprak dökücü ya da kısmen her dem yeşil çalılardan oluşan bir cinstir. Genç dallar silindirik, çıplak ya da yoğun biçimde havlıdır. Kabuk kahverengimsi gri renkli, boyuna ya da düzensiz çatlaklıdır. Kış tomurcukları oval dairesel, küçük ve birkaç pul çifti barındırır. Yapraklar karşılıklı ya da halkavi dizilişli, parlak yeşil renkli ve yumurtamsıdır. Yaprak kenarı düz ya da dişlidir. Yaprak sapı 1 ila 4 mm uzunluğundadır. Çiçek kurulu koltuklarda, bileşik salkım halinde, tek ya da çifttir. Çanak yaprak 2 ila 5 arası sayıda, yayılıcı, darca dikdörtgensi, eliptik ve kalıcıdır. Taç beş loblu, hunimsi ya da iki dudaklı, beyaz, sarı, pembe ya da kırmızı renklidir. Meyve dikdörtgensi derimsi bir kapçıktır ve kalıcı çanak yapraklarla çevrilidir. Tohumlar neredeyse silindiriktir. Cins Uzakdoğu’ya özgüdür ancak süs bitkisi değeri nedeniyle diğer bölgelerde de yetiştirilmektedir. [Harita, Türler]
Etimoloji
Cins 5 Eylül 1780 – 14 Kasım 1826 yılları arasında yaşamış Britanyalı doğa bilimci Clarke Abel’a adanmıştır. Çin’de doğa gezisi yaparken topladığı Abelia chinensis türünün tohumlarını Avrupa’ya getirmiş ve bu nedenle cinse adı verilerek ölümsüzleştirilmiştir.