Site icon Kocaeli Bitkileri

Abelia chinensis (Güzellik çalısı)

Abelia chinensis

Abelia chinensis: 11/10/2020; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

Bazı kaynaklarda Linnaea chinensis olarak geçmektedir. 1 metreye kadar boylanabilen, yoğun dallı, kısmen herdem yeşil, yatık yükselici bir çalıdır. Genç dallar silindirik, yoğun biçimde havlı, minik yayılıcı ya da kırışık tüylü veya çıplaktır. Kabuk kahverengimsi gri renkli, boyuna ve düzensiz çatlaklıdır. Yaprakları karşılıklı, yumurtamsı ya da eliptik, 5 ila 50 mm uzunluğunda, 4 ila 26 mm genişliğinde, ucu küt ya da sivri, tabanda kamamsı ya da zaman zaman yüreksidir. Yaprak kenarı dümdüz ila dişlidir. Yaprak ayası çıplak ya da birkaç dağınık kısa tüylü, soluk yeşil renkli, yanal damarlar her tarafta üç ila beş arası sayıdadır. Yaprak sapı 1 ila 3 mm uzunluğundadır. Çiçekler koltuklarda salkım halinde, beyaz renkli ve kokulu, tek ya da çift haldedir. Çiçek sapı 3 ila 4 mm uzunluğundadır. Çanak yaprak 2 ila 5 arası sayıdadır. Taç beş loblu, beyaz, sarı, pembe ya da kırmızı renklidir. Meyve dikdörtgensi ve derimsi bir kapçık olup çanak yapraklar tarafından çevrilmiştir. Güneşli ya da gölgeli bölgeleri ve nemli geçirgen toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Çin, Japonya ve Tayvan’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde görülebilmektedir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçeler, peyzaj alanları ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde güzellik çalısı, kelebek çalısı, abelya adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 5 Eylül 1780 – 14 Kasım 1826 yılları arasında yaşamış Britanyalı doğa bilimci Clarke Abel’a adanmıştır. Çin’de doğa gezisi yaparken topladığı Abelia chinensis türünün tohumlarını Avrupa’ya getirmiş ve bu nedenle cinse adı verilerek ölümsüzleştirilmiştir. Tür adı ise Latince Çin anlamına gelir. Türün tip coğrafyasına işaret eder. Türün ilk örneği Çin’de toplanmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version