Özet
Symphytum tuberosum subsp. angustifolium (Şiş tomara) genelde orman içi derelerin yanında görülen bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Symphytum tuberosum subsp. angustifolium (Şiş tomara) genellikle 30 ila 40 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. İnce sürünücü rizomludur. Gövde basit ya da hafif dallı, ince seyrek tüylüdür. Taban yaprakları uzun saplıdır ve çiçek zamanı kururlar. Gövde yaprakları 3 ila 7 arası, dağınık kılsı tüylü, yaprak ayası eliptik ya da mızraksı, üsttekiler sapsızdır. Çiçekler 1 ila 9 arası sayıdadır. Çanak 6 mm uzunluğunda, tabanda neredeyse bölünmüş, loblar şeritsi ya da mızraksı ve tepede küttür. Taç krem renkli, 13 ila 16 mm uzunluğundadır. İplikçikler, tepeciklerin yarısı uzunluğundadır. Meyve 2,5 ila 3,5 mm uzunluğunda ve kabarcıklıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler] Dere kenarı ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle mart ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde şiş tomara adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca birlikte büyüyen anlamına gelir. Cinse ait bitkilerin yara ve kemik iyileştirici özelliğine işaret eder. Tür adı Latince yumrulu anlamına gelir ve bu bağlamda türün rizomlu olmasına işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Symphytum majus, tuberosa radice”dir. Alttür adı ise Latince dar yapraklı anlamına gelir ve açık bir şekilde alttürün, türden ayırt edici özelliğine işaret eder.
Gıda
Taze yaprakları pişirilerek tüketilebilir. Ayrıca kökü kahve ikamesi olarak içilir.
Tıp
Yaprak ve kökler yara iyileştirici olarak lapa halinde uygulanır.
Dikkat
Çiğ olarak tüketilmemelidir.
Bir yanıt yazın