Now Reading:

Spergularia bocconei (Sadırlı remilotu)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
1 Aralık 2025
Created by Hüseyin Doğan

Spergularia bocconei (Sadırlı remilotu)

Tanımı

Genellikle 5 ila 25 cm büyüyebilen bir bitkidir. Kazık kök incedir. Gövde ince ve çiçek kurulu bölgesinde yoğun biçimde salgılı tüylüdür. Yapraklar mukronat ancak demetsi değil, kulakçık üçgensi ancak sipsivri uçlu değildir. En üstteki bırahte hayli indirgenmiştir. Çanak yapraklar 2 ila 3,5 mm uzunluğundadır. Taç yapraklar beyaz tabanlı pembe renkli ya da tamamen beyaz renkli, hafifçe çanak yapraklardan daha kısa ya da onlarla aynı uzunluktadır. Ercik 2 ila 5 arası sayıdadır. Dilimizde sadırlı remilotu adı ile bilinmektedir.

Plantae

Bitkiler alemi

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Spergularia

Remilotu

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. Ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. Deniz kenarında görülmektedir. Umumiyetle mart ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi deniz seviyesinden 10 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita | Sinonimler | Herbaryum

Etimoloji

Cins Latince Spergula gibi anlamına gelir. Bu bağlamda cinsin, karanfilgiller cinsi Spergula (Delicekişniş) ile benzerliğine işaret eder. Türkçe yaygın adı olan remilotu, Arapça kum (رمل) anlamına gelir. Cinsin kumlu toprakları tercih etmesi ile ilintili olacak biçimde İngilizce karşılığı olan sandspurry kelimesinden tercüme edilmiş gibi gözükmektedir. Tür 24 Nisan 1633 – 22 Aralık 1704 tarihleri arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Paolo Boccone‘ye adanmıştır.

Fotoğrafları

Spergularia bocconei (Scheele) Graebn. | Syn. Mitteleur. Fl. 5(1): 849 (1919).

Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.