İçeriğe geç
Anasayfa » Sagina apetala (Tarla saginotu)

Sagina apetala (Tarla saginotu)

    FLORA NICOMEDIAE • EUROPE-MEDITERRENEAN-WESTERN ASIA

    Nasıl tanırım?

    Çanak yapraklar ve erciklerin 4 adet olması, çanak yaprakların sıklıkla mevcut olmaması, gövde ve dalların yükselici ila dik ve dış çanak yaprakların sivri uçlu olması ayırt edici özelliğidir. Benzer türleri incelemek için cins sayfasına bakabilirsiniz.

    Habitat

    Orman, çayır, dere kenarı

    Statü

    Yerli

    Çiçeklenme

    Mayıs – Ağustos

    Arazi notu

    23 Haziran 2020 • Derince • 140 m • Orman

    Bilgi

    Neredeyse hiçbir biyolojik rekabetin olmadığı habitatları tercih etmektedir. Böylece çiçeğin en gösterişli kısmından, yani taç yapraklarından feragat edebilmiştir. Tüm döngüsü yaklaşık 1 ay sürmektedir. Çiçekler açıldığında, hatta bazen tomurcuk halindeyken erkek organlar dişi organa dokunarak kendi kendini döller.

    Folklor

    Türkçe resmi adı olan saginotu cinsin bilimsel adından türetilmiş gibi gözükmektedir. Sagina, aynı zamanda Türkçede olan bir kelimedir ve arzulamak anlamına gelir.

    Dikkat

    Boyutu ve gösterişsiz olması nedeniyle görülmesi oldukça zor bir türdür.


    Fotoğrafları

    Türkiye gözlemleri

    ETİMOLOJİ

    Cins adı Latince ziyafet anlamına gelir. Cinsin otçul hayvanları şişmanlatma özelliğine işaret eder. İşin doğrusu bu isim gerçekten de otçul hayvanları beslemek için kullanılan başka bir cinsin, Spergula‘nın adıydı. Epitet Latince taç yapraksız anlamına gelir. Türün genellikle taç yapraktan noksan olmasına işaret eder.

    BİLİMSEL TANIM

    Genellikle 3 ila 8 cm uzunluğunda, yayılıcı ya da dik büyüyen tek yıllık bir bitkidir. Salgılı ve hafifçe tüylüdür. Gövdeler çok dallı, ipliksi ve dik ila yatıktır. Yapraklar şeritsi ve yaklaşık 1 cm uzunluğundadır. Üst yaprakların tabanında minik kirpikler bulunmaktadır.

    Çiçek durumu ipliksi bir sap üzerinde taşınan tek çiçek halindedir. Çiçek genellikle dört çanak yapraklıdır ve genellikle taç yaprak görülmez.

    Kapsül çanak yapraklardan daha uzundur. Tohumlar 0,2 ila 0,3 mm uzunluğunda, eğimli üçgensi ve kahverengidir. Dilimizde tarla saginotu adı ile bilinmektedir.

    Sitede yer alan bitkisel kullanım bilgileri yalnızca bilgilendirme ve kültürel aktarma amacı taşımaktadır. Herhangi bir bitkiyi tıbbi amaçla kullanmadan önce mutlaka bir hekime, eczacıya, fitoterapi konusunda eğitimli bir uzmana veya ilgili sağlık profesyoneline danışılması gerekmektedir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir