Sagina (Saginotu)

Özet

Sagina (Saginotu) genellikle yığın ya da hasır oluşturan ve gösterişsiz çiçeklere sahip olan bitkilerden oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Tanımı

Sagina (Saginotu) tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövdeler ince, yatık ila yükselici ve genellikle yığınsı bir haldedir. Yapraklar oldukça dar, karşılıklı ve tabanda hafifçe kaynaşıktır. Çiçekler tek ya da birkaç çiçekli salkımlar halindedir. Çiçek sapı dik ya da yayılıcıdır. Çanak yapraklar dört ya da beş adet, yeşil ya da zaman zaman mor renkli, mızraksı ila eliptik ya da dairesel ve serbesttir. Taç yapraklar dört ila beş adet, serbest, beyaz renkli, çok minik ve bazen de hiç yoktur. Ercik 4, 5, 8 ya da 10 adettir. Kapsül yumurtamsı ila küresel, küçüktür. Tohumlar çok sayıda, minik ve böbrek biçimlidir. Cins kuzey yarımkürede yayılış gösterir ancak günümüzde güney yarımküreye de dağılmıştır. İsa’nın dirildiğinde ya da yeniden dünyaya geldiğinde ayağını bastığı/basacağı bitki olduğuna inanılır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince ziyafet anlamına gelir. Cinsin otçul hayvanları şişmanlatma özelliğine işaret eder. Türkçe resmi adı olan saginotu cinsin bilimsel adından türetilmiş gibi gözükmektedir. Sagina, aynı zamanda Türkçede olan bir kelimedir ve arzulamak anlamına gelir.

Kocaeli’ndeki türler

Sagina maritima

Sagina maritima

Arsız saginotu

Sagina (Saginotu)

Sagina apetala

Tarla saginotu

Sagina procumbens

Sagina procumbens

Mercan otu