Rosa sempervirens (İtburnu)

derleyen:

İtburnu

Tanımı

Rosa sempervirens (İtburnu) genellikle 5 ila 10 metre büyüyebilen bir bitkidir. Gövdeler tırmanıcıdır. Dikenler seyrek, genellikle kavisli ve 50 mm uzunluğundadır. Yapraklar herdem yeşil, parlak, tek teleksi ve her dem yeşildir. Yaprakçıklar 5 adet, derimsi, yumurtamsı ila mızraksı, 1,5 ila 5,5 cm uzunluğunda ve 1 ila 2,5 cm genişliğinde, ucu sivri ila sipsivri, tabanı yuvarlak ila kamamsı, kenarları testere dişlidir. Çiçekler genellikle tek ve beyaz renklidir. Çiçek sapı 2 ila 7 cm uzunluğunda ve salgılı kıllıdır. Çanak yapraklar yumurtamsı ve 0,8 ila 1,5 cm uzunluğundadır. Meyveler küresel ila genişçe oval ve parlak kırmızı renklidir.

Gül ile ilgili bilgi → Rosa || Gülgiller ile ilgili bilgi → Rosaceae


Gözlem bilgileri

Doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. Deniz kenarı, çalılık ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler


Etimoloji

Cins adı Latince kırmızı anlamına gelir. Olasılıkla Roma damescana’nın (Isparta gülü) kırmızı renkli çiçekleri ile ilişkilidir. Epitet Latince her dem yeşil anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yapraklarını dört mevsim korumasına işaret eder.


Rosa sempervirens
Rosa sempervirens
Rosa sempervirens
İtburnu
İtburnu
İtburnu

İtburnu…

Rosa sempervirens, genelde çalılık alanlarda görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde itburnu adı ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.