Site icon Kocaeli Bitkileri

Rosa sempervirens (İtburnu)

Rosa sempervirens

Rosa sempervirens: 03/06/2018; Uzunkum; 5 m.; deniz kıyısı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

5 ila 10 metre uzayabilir. Gövdeler tırmanıcıdır. Dikenler seyrek, genellikle kavisli ve 50 mm uzunluğundadır. Yapraklar herdem yeşil, parlak, tek teleksi ve her dem yeşildir. Yaprakçıklar 5 adet, derimsi, yumurtamsı ila mızraksı, 1,5 ila 5,5 cm uzunluğunda ve 1 ila 2,5 cm genişliğinde, ucu sivri ila sipsivri, tabanı yuvarlak ila kamamsı, kenarları testere dişlidir. Çiçekler genellikle tek ve beyaz renklidir. Çiçek sapı 2 ila 7 cm uzunluğunda ve salgılı kıllıdır. Çanak yapraklar yumurtamsı ve 0,8 ila 1,5 cm uzunluğundadır. Meyveler küresel ila genişçe oval ve parlak kırmızı renklidir.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Deniz kenarı, çalılık ve yamaçlarda görülür. Kandıra ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde itburnu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kırmızı anlamına gelir. Olasılıkla Roma damescana’nın (Isparta gülü) kırmızı renkli çiçekleri ile ilişkilidir. Tür adı Latince her dem yeşil anlamına gelir. Türün yapraklarını dört mevsim korumasına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version