İçeriğe geç

Narcissus jonquilla (Fulya)

Fulya


Anahtar kelimeler: Süs bitkisiTıbbi bitkiKozmetik, Yetersiz veri (DD), Arkeofit bitki.

Dolaşım

Bitkiler › Kuşkonmaz takımı › Nergisgiller › Nergis › Fulya

Dağılımı

Bitki doğal olarak İber yarımadasında yayılış gösterir. Süs bitkisi olarak dünyanın büyük bir bölümünde bahçelere ve yol kenarlarına dikilmektedir.

Genel bilgiler

35 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı 2,5 ila 3 cm uzunluğunda ve 2 ila 2,5 cm genişliğindedir. Yapraklar 21 ila 27 mm uzunluğunda ve 2 ila 2,5 mm genişliğinde ve silindiriktir. Sıpata 3,5 ila 7 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu 2 ila 4 arası sayıda çiçek bulundurur. Çiçek sapı 3,5 ila 5 cm uzunluğundadır. Çiçek örtüsü bölümler koyu sarı renkli, 10 ila 15 mm uzunluğunda ve 8 ila 9 mm genişliğinde, yayıktır. Taç 3 ila 5 mm uzunluğunda ve 10 ila 12 mm genişliğinde ve sarı renklidir. Çiçekler kokuludur. Nisan ve mayıs aylarında çiçek açar.

Gözlem

Süs bitkisi olarak bahçelere ve peyzaj alanlarına dikilmektedir. İzmit ve Kartepe ilçelerinde gözlemlenmiştir.

Yaygın adları

Fulya.

Çiçek zamanı

Nisan-Mayıs ayları.

Yükseklik

0-1100 metre arası.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca nergis (νάρκισσος) anlamına gelmektedir ve adını Narkissos’dan almıştır. Ekho adlı bir peri Narkissos’a âşık olur ancak aşkı karşılık görmez. Kalbi kırılan Ekho bir köşeye çekilir ve en sonunda sadece sesi bir yankı olarak kalır. Ekho’nun durumuna üzülen Aphrodite, Narkissos’u kendine âşık olmakla cezalandırır. Günlerden bir gün suda yansımasını gören Narkissos, onun kendi yansıması olduğunu anlamayarak görüntüye âşık olur. Zamanla aşkının karşılıksız olduğunu anlayan Narkissos intihar eder. Öldüğü yerden de nergis çiçekleri çıkar. Tür adı İspanyolca “Juncus gibi” anlamına gelir. Bitkinin yapraklarının, Juncus (kofa) cinsinin yapraklarına benzemesine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Narcissus juncifolius, oblong calyce, luteus major”dur.

Mutfak

Çiçekleri çiğ olarak tüketilebilir.

Geleneksel tıp

Plinius: Kusturucudur.

Biliyor musunuz?

Çiçeklerinden elde edilen yağ parfüm yapımında kullanılır.

Fotoğrafları

Literatür

Species Plantarum. Tomus I: 290. 1753. L.

Bir Yorum Yazın