Nasıl tanırım?
En önemli ayrım noktası verimli çiçeklerin rengidir. İşin doğrusu Kocaeli’nde oldukça yaygın bir türdür ve deniz kenarından en yüksek rakıma kadar görülmektedir. Yakın olduğu türlerden çiçeklerinin gök mavi ya da menekşe bezeli olması ile ayrılmaktadır. Benzer türleri incelemek için cins sayfasına bakabilirsiniz.
Habitat
Ormanlık, çalılık, deniz kenarı, çayır, kayalık yamaçlar
Statü
Yerli
Çiçeklenme
Mart – Temmuz
Arazi notu
29 Mart 2024 • Derince • 470 m • Orman
Çiçekleri renk değiştirme özelliğine sahiptir. Çiçeklerden yapılan çay veya şerbetlere limon eklendiğinde renkleri mordan pembeye dönmektedir. Bu özelliğiyle çocuklar için sihirli limonata yapımında sıkça kullanılmaktadır.
Çiçekler aşağıdan yukarıya doğru açılmaktadır. En altlardaki çiçekler solmaya başlarken en tepedekiler henüz tomurcuk halindedir.
Bitki doğal olarak Hollanda’da bulunmaz ancak bu ülke her yıl milyonlarca soğanını ihraç etmektedir. Üretim zamanında bu bitkiler devasa bir mavi halı oluşturur ve bu fenomen Hollanda’nın Mavi Nehirleri olarak bilinir.
Yapraklar deri kızartıcı ve toniktir. Ayrıca bazen harici olarak romatizma tedavisinde kullanılır.
İnsanlar dahil hayvanlar için zehirlidir. Deri ve gastrointestinal tahrişe; yanma, ağız ülseri, ishal ve kusmaya neden olabilir. Hamilelik esnasında uzak durulmalıdır.
Erken baharda arılar ve kelebekler için cankurtaran gibidir. Bu nedenle koparmayın ya da bulundukları alanları tahrip etmeyin.
Fotoğrafları








Türkiye gözlemleri
Cins adı Antik Yunanca misk kokulu anlamına gelir ve bu bağlamda cinse bağlı bazı türlerin hoş kokularına dikkat çekmektedir. Cinsin Türkçe adı olan müşkürüm de açık bir şekilde cins adından türetilmiştir. Epitet Latince Ermenistan anlamına gelir. John Gilbert Baker’ın özgün tanımında epitet tercihi ile ilgili detay yoktur ancak türün yayılış alanı Ermenistan ile sınırlı olmayıp, Avrasya bölgesidir.
Genellikle 10 ila 40 cm büyüyebilen bir bitkidir. Soğanı 1 ila 2,5 cm çapında ve açık kahverengidir. Soğanlar 1 ila 3 adet, 20 ila 40 adet çiçek taşıyan sıkapa üretir. Yapraklar tabanda, 3 ila 5 arası sayıda, şeritsi ila darca şeritsi mızraksı, 10 ila 30 cm uzunluğunda ve 1 ila 5 mm genişliğinde ve üst yüzeyi yeşil renklidir.
Sıkapa kısa ve çok sayıda çiçeklidir. Çiçek durumu sıkı, yumurtamsı ila silindirik, 1,5 ila 4 cm uzunluğunda ve ila 1,5 cm genişliğindedir ve meyve zamanı uzayarak gevşek hale gelir. Fertil çiçekler gök mavi ya da menekşe lekeli, steril çiçekler soluk renklidir. Çiçeklerin beyaz renkli dişleri vardır.
Kapsül ters yumurtamsı ila dairesel ve 4 ila 6 mm uzunluğundadır. Tohumlar 1,8 ila 2,2 mm çapındadır. Dilimizde gavurbaşı, ermeni sümbülü, arap sümbülü, dağ sümbülü ve üzüm sümbülü adları ile bilinmektedir.
merhaba yapraklarin toksik ancak ciceklerinin yenebilir oldugunu ve bununla limonata veya surup vb yaptiklarini gordum bu konuda bilginiz var mi
lütfen bu sitedeki bilgileri kitap haline getirin