Muscari (Müşkürüm)

Özet

Muscari (Müşkürüm) çok sayıda türü süs bitkisi olarak yetiştirilen ve özellikle ekili arazilerde işgalci hale gelen bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asparagales

Kuşkonmaz takımı

Asparagaceae

Kuşkonmazgiller

Tanımı

Muscari (Müşkürüm) sıkapoz ve soğanlı bitkilerden oluşan bir cinstir. Soğan yumurtamsı olup yanında soğancıklar mevcuttur ya da soğancık görülmez. Gömlek kahverengidir. Yapraklar tabanda ve 1 ila 6 arası sayıdadır. Yaprak ayası şeritsi, zaman zaman oluklu, çıplak ve görece etlidir. Sıkapa silindiriktir. Çiçekler sıkapa üzerinde terminal salkım halindedir. Sıkapa çok sayıda sıkıca dizilmiş bırahteli çiçeklidir ve meyve zamanı uzama eğilimdedir. Çiçekler kokulu olup mavi, menekşe, sarı, siyah ya da yeşilimsi renklidir. Iraksak çiçekler küçük kısır ve farklı renklidir. Çiçek örtüsü tüpsü ila testimsi ve genellikle tabanda daraltılmıştır. Tepal altı adet ve kaynaşıktır. Ercik altı adet olup iki sıralıdır. Başçık koyu mavi renkli ve küreseldir. Yumurtalık yeşil renkli ve üç bölümlüdür. Meyve kapsül formunda, 3 köşeli ve kâğıtsıdır. Tohumlar meyve başına genellikle altı adet, siyah renkli, küresel ve buruşuk ila ağsıdır. Cins Akdeniz Havzası ile Avrasya’ya özgüdür ancak günümüzde Amerika ve Avustralya kıtalarına da yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca misk kokulu anlamına gelir ve bu bağlamda cinse bağlı bazı türlerin hoş kokularına dikkat çekmektedir. Cinsin Türkçe adı olan müşkürüm de açık bir şekilde cins adından türetilmiştir.

Kocaeli’ndeki türler

Muscari armeniacum

Muscari armeniacum

Dağ sümbülü

Muscari (Müşkürüm)

Muscari neglectum

Karga soğanı

Muscari (Müşkürüm)

Muscari tenuiflorum

Püsküllübaş

Muscari comosum

Muscari comosum

Morbaş