Imperata cylindrica (Kındıra)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Özet

Imperata cylindrica (Kındıra) genelde yol kenarında görülen ve bahar ortasından yaz ortasına kadar çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Poales

Buğday takımı

Poaceae

Buğdaygiller

Imperata

Çardakotu

Tanımı

Imperata cylindrica (Kındıra) genellikle 0,6 ila 3 metre büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Yapraklar tabanda 2 cm kalınlığında iken uca gidildikçe sivrilme eğilimindedir. Yaprak kenarları dişli, yaprak ana damarı daha açık renkli ve yaprak üst yüzeyi tabana yakın bölgede tüylüdür. Hayli yanıcı bir türdür ancak yangından sonra rizomları sayesinde kolaylıkla yeniden yayılır. Bitki oldukça yanıcıdır ve hatta bir yangın çıktığında o yangına ‘güç verme’, yangını daha etkili hale getirme özelliğine sahiptir. Çiçek kurulu da alev damlasına benzer. Bitkinin bir ‘güç’ olarak kalabilmesi ise doğrudan yangınlara bağlıdır. Bitkinin rekabet şartları düştüğünde, yani ağaç ve çalı gibi rekabet edemeyeceği bitkiler çoğaldığında çıkan bir yangın, her şeyi yutar ancak bu bitki yeraltı rizom ağları sayesinde kısa bir süre içinde yeniden boylanır ve bölgenin tek hakimi olur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Afrika ve Akdeniz havzası ile Afganistan arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kıyısı, sulak alanlar, tarlalar ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde çardakotu ve kındıra adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1525 – 1625 yılları arasında yaşamış İtalyan eczacı Ferrante Imperato‘ya adanmıştır. Tür adı Latince silindirik anlamına gelir. Türün gövde yapısına işaret eder.

Gıda

Genç çiçek ve sürgünler pişirilerek tüketilmektedir. Kökü nişasta ve şeker içerir. Külü tuz ikamesi olarak kullanılmıştır.

Tıp

Çiçek ve kökü antibakteriyel, idrar söktürücü, tonik, ateş düşürücü, salya salgılatıcı ve kanama durdurucudur. Çiçekler hemoraji ve yaralara karşı önerilmiştir. İdrar yolları enfeksiyonları, susuzluk ve ateş vakalarında etkilidir. Ayrıca kök büzücü, hemostatik, yumuşatıcı ve canlandırıcıdır. Burun kanaması, ödem ve sarılık tedavisinde başvurulmuştur.

Bilgi

Erozyon kontrolü için dikilmektedir. Çiçek durumları minderleri doldurmak için kullanılmıştır.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir