Özet
Crepis setosa (Kılçıklı kıskıs) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve istilacı potansiyeli yüksek olan bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Crepis setosa (Kılçıklı kıskıs) genellikle 8 ila 80 cm büyüyebilen bir bitkidir. Taban yaprakları erkenden kurur. Gövde tek, dik ve sıklıkla kırmızımsı, sağlam, basit ya da proksimal dallı; kabaca kıllıdır. Taban ve gövde yaprakları saplı; yaprak ayası ters mızraksı, sıklıkla çengel dişli ya da lirimsi, 5 ila 30 cm uzunluğunda ve 1 ila 8 cm genişliğinde, kenarları dişli ila teleksi loblu, tepede sivri ya da küt; gövde yaprakları mızraksı, tabanı sipsivri loblu okbaşı, kenarları dişlidir. İnvolukrum silindirik çan biçiminde, 6 ila 10 mm uzunluğunda ve 4 ila 10 mm genişliğindedir. Filari 12 ila 16 adet, mızraksı, 6 ila 7 mm uzunluğundadır. 10 ila 20 arası sarı renkli çiçekçik görülür. Sorguç beyaz renklidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Kafkasya ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde kuzey Amerika’da da doğallaşmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Yol kenarı, çalılık ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adı
Dilimizde kılçıklı kıskıs adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca sandalet anlamına gelir. Cinsin kapçık yapısına işaret eder. Diğer bir çıkarsamaya göre Latince kaba anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin yaprakları serttir ve otçulları caydırmak için küçük dikensi yapılar barındırır. Tür adı Latince kıllı anlamına gelir. Türün çanak yapısının kıllı olmasına işaret eder. Özgün tanımda bu “et carina squamarum calycinarum setoso hispidis” olarak belirtilmiştir.
Bir yanıt yazın