Özet
Orobanche minor (Göve otu) genelde çayırlarda görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan parazit bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Orobanche minor (Göve otu) genellikle 10 ila 50 cm büyüyebilen bir bitkidir. Bitki salgılı ülgerlidir. Çiçekler başağı tabanında gevşek dizilişlidir. Bırahte genellikle çiçeğe eşittir. Çanak yarımları bölünmemiş ya da iki dişli, dişler genellikle uzun bizsi sipsivri, tabana yakın üç damarlı, tepeye yakın tek damarlı, salgılı ülgerli, genellikle taç tüpüne eşittir. Taç silindirik, 10 ila 18 mm uzunluğunda, önde hafifçe kıvrık, sarımsı beyaz renkli, üst dudak açık menekşe ya mavimsi, tüysüz ya da salgılı ülgerli, sırt bölümü genellikle kıvrık, çiçek ayası tüysüzdür. İplikçik genellikle tabana doğru seyrekçe ülgerli, başçık kısaca sipsivridir. Tepecik genellikle mor ya da menekşe, nadiren leylak, sarı, açık kahverengi ya da beyaz renklidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa, Batı Asya ve Afrika’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Genellikle Ranunculaceae (düğünçiçeğigiller), Poaceae (buğdaygiller), Asteraceae (papatyagiller) ve Fabaceae (baklagiller) üzerinde parazit olarak görülen bitki nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Karamürsel ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde göveotu, göye otu ve göge otu adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca burçak boğan anlamına gelir. Cinsin parazit karakterine işaret eder. Tür adı Latince küçük anlamına gelir. Türün boyutuna işaret eder. Göve otu adı, bitkinin ineklerde çiftleşme isteğini arttırmak için kullanılmasına işaret eder.
Bir yanıt yazın