Site icon Kocaeli Bitkileri

Imperata cylindrica (Kındıra)

Imperata cylindrica

Imperata cylindrica: 13/06/2020; Uzunkum; 5 m.; deniz kıyısı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

0,6 ila 3 metre büyüyebilir. Yapraklar tabanda 2 cm kalınlığında iken uca gidildikçe sivrilme eğilimindedir. Yaprak kenarları dişlidir. Yaprak ana damarı daha açık renklidir. Yaprak üst yüzeyi tabana yakın bölgede tüylüdür. Hayli yanıcı bir türdür ancak yangından sonra rizomları sayesinde kolaylıkla yeniden yayılır. Popüler bir süs bitkisidir. Bitki oldukça yanıcıdır ve hatta bir yangın çıktığında o yangına ‘güç verme’, yangını daha etkili hale getirme özelliğine sahiptir. Çiçek kurulu da alev damlasına benzer. Bitkinin bir ‘güç’ olarak kalabilmesi ise doğrudan yangınlara bağlıdır. Bitkinin rekabet şartları düştüğünde, yani ağaç ve çalı gibi rekabet edemeyeceği bitkiler çoğaldığında çıkan bir yangın, her şeyi yutar ancak bu bitki yeraltı rizom ağları sayesinde kısa bir süre içinde yeniden boylanır ve bölgenin tek hakimi olur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Asya, Avustralya, Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kıyısı, sulak alanlar, tarlalar ve yol kenarında görülür. Karamürsel ve Kandıra ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 700 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde çardakotu ve kındıra adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 1525 – 1625 yılları arasında yaşamış İtalyan eczacı Ferrante Imperato‘ya adanmıştır. Tür adı Latince silindirik anlamına gelir. Türün gövde yapısına işaret eder.

Gıda

Genç çiçek ve sürgünler pişirilerek tüketilebilir. Kökü nişasta ve şeker içerir. Külü tuz ikamesi olarak kullanılır.

Tıp

Çiçek ve kökü antibakteriyel, idrar söktürücü, tonik, ateş düşürücü, salya salgılatıcı ve kanama durdurucudur. Çiçekler hemoraji ve yaralara karşı kullanılır. İdrar yolları enfeksiyonları, susuzluk ve ateş vakalarında etkilidir. Kök büzücü, hemostatik, yumuşatıcı ve canlandırıcıdır. Burun kanaması, ödem ve sarılık tedavisinde kullanılır.

Bilgi

Erozyon kontrolünde kullanılır. Çiçek kurulları minderleri doldurmak için kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version