İçeriğe geç
Anasayfa » Galinsoga quadriradiata (Kıllı beşpatçiçeği)

Galinsoga quadriradiata (Kıllı beşpatçiçeği)

FLORA NICOMEDIAE • AMERICA

Nasıl tanırım?

Karşılıklı kaba dişli yaprakları, sarı merkez çevresindeki beş kısa ve üç dişli beyaz dilsi çiçeği ile özellikle gövde ve çiçek saplarındaki uzun, yayvan, çoğu kez salgılı tüyleri ayırt edici özelliğidir. Benzer türleri incelemek için cins sayfasına bakabilirsiniz.

ALEMPlantae
TAKIMAsterales
FAMİLYAAsteraceae
CİNSGalinsoga

Habitat

Tahrip edilmiş arazi, yol kenarı

Statü

Doğallaşmış

Çiçeklenme

Mayıs – Ekim

Arazi notu

07 Ekim 2023 • Derince • 220 m • Göl kenarı

Bilgi

Galinsoga parviflora ile çok yakındır; gövdenin alt bölümde havlı olması, çiçek durumu sapının çok sayıda salgılı ve salgısız tüy taşıması, filarilerin dökülücü olması, sorguç ucunda sipsivri kılçık olması ile ondan ayrılır.

Folklor

Yaprak, gövde ve çiçekli sürgünler çiğ ya da pişirilerek tüketilmekte ya da çeşitli yemeklere ve salatalara eklenmektedir.
Protein, lif, kalsiyum ve postasyum bakımından zengindir.

Dikkat

Tohumdan tohuma döngüsü iki ayda gerçekleşmekte ve tek bitki binlerce tohum üretmektedir. Bu durumda aynı yıl içinde birden fazla neslin gözükmesi mümkün hale gelmektedir.


Fotoğrafları

Türkiye gözlemleri

ETİMOLOJİ

Cins 1756 – 1797 yılları arasında yaşamış İspanyol bitki bilimci Ignacio Mariano Martinez de Galinsoga’ya adanmıştır. Cinsin Türkçe adı olan beşpat olasılıkla 5 adet olan dilsi çiçeklere işaret eder. Epitet Latince dört ışınlı anlamına gelir. Ancak türde çoğu zaman beş dilsi çiçek görülmektedir.

BİLİMSEL TANIM

Halihazırda Türkçe kaynaklarda Galinsoga ciliata adı ile geçmektedir. Genellikle 20 ila 80 cm boylanabilen tek yıllık bir bitkidir. Dalları ince pürüzlüdür. Yapraklar saplı, yumurtamsı, 2,5 ila 7 cm uzunluğunda, 1 ila 5 cm genişliğinde, tabanı kamamsı,kenarları kütdişli-testere dişli, ucu sivri, her iki yüzeyi de ince pürüzlü ila çıplak; tabanda üç damarlı ve yaprak sapı 3,5 cm uzunluğundadır.

Çiçek başları, terminal ya da en üstteki koltuklarda birkaç başlı talkım çiçek durumlarındadır. İnvolukrum 2,6 ila 3,5 mm uzunluğundadır. Filariler cılız tüylü ila çıplaktır.

Paleya kirpikçiklidir. Işın çiçekleri beyaz renkli, 1 ila 1,6 mm uzunluğunda ve 4 ila 5 adettir. Disk çiçekleri yeşilimsi, 1,2 ila 1,7 mm uzunluğunda ve havlıdır. Kapçık siyah renkli, 1,5 ila 1,7 mm uzunluğunda ve cılız tüylüdür. Sorguçların ucunda 1,2 mm uzunluğa kadar kılçık bulunmaktadır. Dilimizde kıllı beşpatçiçeği adı ile bilinmektedir.

Sitede yer alan bitkisel kullanım bilgileri yalnızca bilgilendirme ve kültürel aktarma amacı taşımaktadır. Herhangi bir bitkiyi tıbbi amaçla kullanmadan önce mutlaka bir hekime, eczacıya, fitoterapi konusunda eğitimli bir uzmana veya ilgili sağlık profesyoneline danışılması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir