Bitkiler › Kayın takımı › Huşgiller › Fındık › Fındık
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Asgari endişe (LC), Avrupa-Sibirya elementi.
6 metreye kadar boylanabilir. Kabuk kahverengi gri ve pürüzsüzdür. Genç sürgünler sarımsı gri, tüylü ya da salgılı havlıdır. Yapraklar yumurtamsı ila genişçe yumurtamsı, 5 ila 12 cm uzunluğunda ve 3 ila 10 cm genişliğinde, 6 ila 9 arası sayıda damarlı ve kenarları testere dişli ya da lobludur. Yaprak sapı 0,5 ila 2,5 cm uzunluğunda ve salgılıdır. Kulakçık dikdörtgensi yumurtamsı ve küttür. Meyve küresel ya da oval ve sivri uçludur.
Bitki doğal olarak Avrupa ve batı Asya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Ormanlık alanlarda ve dere kenarlarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Dilimizde Adi fındık adı ile bilinmektedir.
Şubat ve mart ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca miğfer anlamına gelir. Hem fındığın biçimine hem de kabuğunun sert yapısına işaret eder. Tür adı Latince Avella, İtalya anlamına gelir. Kelime aynı zamanda İspanyolca ve Katalancada fındık kelimesi anlamına gelir. İkili adlandırma öncesi adı “Avellana nux sylvestris”tir.
Çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Protein ve doymamış yağ bakımından zengindir. Manganez, bakır, E vitamini, tiamin ve magnezyum açısından zengindir.
Tüberküloz ve diyabet hastalarına önerilir. Anemik ve hamile kişilere faydalıdır. Böbrek taşı eritilmesinde etkilidir. Yaprak, kabuk, kedicik ve meyveler büzücü, terletici, ateş düşürücü ve diş ağrısı gidericidir. Tohumlar toniktir.
Tohumdan elde edilen yağ kozmetikte kullanılır.











Doğan, Hüseyin (2022). Corylus avellana (Fındık) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/corylus-avellana/ Erişim tarihi: 29 January 2023