İncir
Ficus carica
Ficus carica (İncir) hakkında genel bilgiler.
10 metre kadar büyüyebilir. Gövde pürüzsüz beyazdır. Genç sürgünler başlangıçta yeşil, daha sonra kahverengi ve genellikle kısa havlı, yaşlı dallar gri ve pürüzsüzdür. Yapraklar dökülücü, iri, ila 20 cm uzunluğunda ve genişliğinde, derince 3 ila 7 arası sayıda loblu, genellikle yüreksidir. Dişi ve erkek ağaçlar ayrıdır. Aynı ağaçta hem erkek hem de dişi organlar bulunmaz. Dişilerin meyvesi daha büyük ve daha lezzetlidir. Yapraklar kokulu ve 3 ila 5 lobludur. Tohumlar ağustos ve eylül aylarında olgunlaşır. Çiçekler tek evciklidir.
Cins adının etimolojisi açık değildir. İnciri tanımlamak için geleneksel olarak kullanılan Latince bir kelimedir. Tür adı Latince Karya anlamına gelir. Antikçağda inciri ile meşhur bölgeye işaret eder. Günümüzde de Aydın ili inciri ile meşhurdur.
Gözlem bilgileri
Coğrafi dağılım
Bitki doğal olarak Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir ancak mutfak değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler]
Habitat
Ormanlık alanlar, yol kenarı ve deniz kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Türkçe adı
Dilimizde incir adı ile bilinmektedir.
Çiçek zamanı
Mart ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
Rakım
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Kullanım bilgileri
Gıda
Meyveleri taze ya da kurutularak tüketilebilir. Ayrıca pişirilerek reçel yapımında kullanılır.
Dikkat!
Usaresi olan ve olgun olmayan meyveler zehirli olabilir. Usaresi temas halinde gözü tahriş edebilir.
Tıp
Meyvelerinden müshil ilacı yapılır. Yapraklarındaki süt siğillere karşı etkindir. Yapraklar lapa haline getirilip yara tedavisinde kullanılır. Meyveler, taze ve kuru olarak tüketilir, reçel yapımında kullanılır. Sindirim sorunlarına iyi gelir. Magnezyum, kalsiyum ve K vitamini bakımından zengindir. Tansiyon düşürücüdür. Diyabet hastalarına önerilir. Özsuyu göz tahrişine neden olabilir. Yatıştırıcı, sindirimi kolaylaştırıcı, deriyi yumuşatıcı, süt arttırıcı, müshil ve toniktir. Yaprakları kaynatılarak mide ağrısı için kullanılır. Yapraklar ayrıca kaynar suya ilave edilir ve ağrılı veya şişmiş basur için bir buhar banyosu olarak kullanılır. Gövdeden elde edilen lateks ayak ağrısı, siğil ve basurun tedavisinde kullanılır. Böcek sokmalarına ve ısırmalarına karşı analjezik etkisi vardır. Meyveleri kavrularak diş apsesi tedavisinde kullanılır. Meyveden yapılan incir şurubu, genç ve çok yaşlılar için de iyi bilinen ve etkili bir müshil maddesidir. Bitki antikanser özelliklerine sahiptir.








Görüşünüzü Yazın