Now Reading:

Cirsium ligulare (Kör kazankulpu)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
1 Aralık 2025
Created by Hüseyin Doğan

Cirsium ligulare (Kör kazankulpu)

Tanımı

Halihazırda bazı kaynaklarda Lophiolepis ligularis adı ile geçmektedir. 60 ila 200 cm büyüyebilir. Gövde güçlü, dallı, kanatsız ve seyrek ağsı tüylüdür. Orta gövde yaprakları dikdörtgensi, derin teleksi, yanal loblar iki parçalı, 6 ila 15 arası çiftli, mızraksı, yanal ve terminal lob sıklıkla sağlam 5 ila 15 mm uzunluğunda dikenlidir. Yanal dallar 1 ila 6 sayıda, başlı, üstteki yapraklar 3 ila 8 ve genellikle involukrumdan kısadır. İnvolukrum dik, yumurtamsı ila genişçe ters yumurtamsı, 30 ila 45 mm uzunluğundadır. Filariler ağsı tüylü, 8 ila 11 sıralı, dik yayık ya da yayıktır. Çiçekler mor renkli ve 21 ila 32 mm uzunluğundadır. Kapçık 4,5 ila 6,5 mm uzunluğundadır. Sorguç 17 ila 27 mm uzunluğundadır.

Plantae

Bitkiler alemi

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Cirsium

Köygöçüren

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Türkiye’de yayılış gösterir. Orman açıklıkları ve köknar ormanları kenarlarında görülen bitki umumiyetle ağustos ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 700 ila 1400 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita | Alttürler | Sinonimler | Herbaryum

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şişmiş damar anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin damar şişmeleri vakalarında tedavi amacıyla kullanılmalarına işaret eder. Epitet Latince dilsi çiçekli anlamına gelir. Açık bir şekilde türün filari yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “involucri parce lanati phyllis in ligulas herbaceas lineares” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları

Cirsium ligulare Boiss. | Fl. Orient. 3: 529 (1875).

Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.