Now Reading:

Arenaria serpyllifolia (Tarla kumotu)

Font Selector
Sans Serif
Serif
Font Size
A
A
You can change the font size of the content.
Share Page
1 Aralık 2025
Created by Hüseyin Doğan

Arenaria serpyllifolia (Tarla kumotu)

Tanımı

Genellikle 5 ila 25 cm büyüyebilen, havlı ila salgılı ve tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik ila yükselici ve yeşil renklidir. Kazık kök ipliksidir. Çiçekler erseliktir. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Taban yaprakları kaşıksıdır ve çiçeklenme zamanı kurumuş olurlar. Gövde yaprakları 2 ila 6 mm uzunluğunda, yumurtamsı üçgensi, sapsız, 5 damarlı ve sivri ila sipsivri uçludur. Çiçek kurulu 5 ila 30 arası çiçek taşır. Çanak yapraklar yumurtamsı mızraksı, tepede sivri ya da sipsivri ve 3 ila 5 arası damarlıdır. Taç yapraklar yumurtamsı ve çanak yapraklardan daha kısadır. Kapsül yumurtamsı ila elipsoittir. Tohumlar kapsül başına 10 ila 15 arası sayıda, sivilceli ve siyah renklidir. Hayli küçük ve gösterişsiz bir bitkidir ve bu nedenle doğal ortamda görülmesi güçtür. Dilimizde tarla kumotu ve kekik yapraklı kumotu adları ile bilinmektedir.

Plantae

Bitkiler alemi

Caryophyllales

Karanfil takımı

Caryophyllaceae

Karanfilgiller

Arenaria

Kumotu

Gözlem bilgileri

Arenaria serpyllifolia doğal olarak Akdeniz Havzası ve Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. Ekili araziler ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Harita | Alttürler | Sinonimler | Herbaryum

Etimoloji

Cins adı Latince kumda anlamına gelir. Cinsin genellikle kumlu bölgelerde görülmesine işaret eder. Türkçe adı olan kumotunun doğrudan cinsin bilimsel adından türetildiği görülmektedir. Epitet Latince Thymus serpyllum yapraklı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yapraklarının Thymus serpyllum (kekik) yapraklarına benzemesine işaret eder.

Kullanımı

Yeşillik olarak tüketilmektedir. Öksürük önleyici, kan temizleyici, idrar söktürücü ve ateş düşürücüdür. Yaprakları kaynatılarak dizanteri tedavisinde kullanılmıştır. Mesane ve taşikardi şikayetlerinde başvurulmuştur. Tavşan yuvalarının yakınlarında bol miktarda bulunmaları nedeniyle tavşanlar tarafından tercih edilen bir ot olmadığı düşünülmektedir.

Fotoğrafları

Arenaria serpyllifolia L. | Sp. Pl.: 423 (1753).

Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.