İçeriğe geç
Anasayfa » Blitum virgatum (Cülek)

Blitum virgatum (Cülek)

FLORA NICOMEDIAE • MEDITERRANEAN-TEMPERATE ASIA

Nasıl tanırım?

Çiçek örtüsünün meyve zamanı kırmızı renkli ve etli hale gelmesi ayırt edici özelliğidir. Meyve zamanı dışında ailedeki herhangi bir türle kolaylıkla karıştırılabilir.

Habitat

Stepler, yol kenarı, yamaçlar, tahrip edilmiş araziler

Statü

Yerli

Çiçeklenme

Mayıs – Temmuz

Arazi notu

22 Nisan 2025 • İzmit • 110 m • Bahçe

Bilgi

Bitkinin dallarında çilek veya ahududu gibi kümelenmiş yapılar, çiçek örtüsünün olgunlaştıkça etlenip sulanarak kırmızıya dönmesiyle oluşur. Bu yapı aslında kuşları cezbetmek için vardır. Kuşlar parlak kırmızı sulu dokuyu meyve sanıp yerler, böylece bitkinin sindirilmeyen küçük siyah tohumlarını dışkı yoluyla kilometrelerce uzağa yayarak bitkinin üremesini sağlarlar.

Folklor

Aileye bağlı türlerin çoğunda olduğu gibi bu bitkinin de çiçek durumları ıspanak ikamesi olarak tüketilmektedir. Meyveler tatlıdır ve yenildikleri bilinmektedir.
Bitkiye önerilen cülek adı, bazı bölgelerde ham meyve için kullanılmaktadır. Olasılıkla bitkinin geç dönemde meyveyi andıran çiçek örtüsüne dikkat çekmektedir.

Dikkat

Yaprakları C ve A vitaminleri açısından zengindir. Ancak, oksalik asit içerdiğinden, aşırı tüketiminde dikkatli olunması ve böbrek rahatsızlığı olanların uzmana danışması önerilmektedir.


Fotoğrafları

Türkiye gözlemleri

ETİMOLOJİ

Cins adı Antik Yunanca faydasız anlamına gelmektedir. Bitkinin tıbbi değerinin olmaması ve sadece salatalarda kullanılmasına işaret etmektedir. Plinus, kocaların karılarına kızdıklarında onlara blitieus (faydasız) dediklerini yazmıştır. Epitet Latince dallı anlamına gelir ve türün dallı yapısına dikkat çekmektedir.

BİLİMSEL TANIM

Halihazırda bazı kaynaklarda Chenopodium foliosum adı ile geçmektedir. Tek yıllık ya da yarı çalımsı bir bitkidir. Gövdeler tüysüzce ya da neredeyse tüysüzce, dik ve 25 ila 70 cm uzunluğundadır. Alt yapraklar uzun saplı, genişliği ile aynı uzunlukta, en çok 10 cm uzunluğunda, kenarları sıklıkla güçlü biçimde dişli, üçgensi ila tebersi ya da baklavamsıdır.

Üst yapraklar dar ya da tebersi ve tabanda kamamsıdır. Çiçekler sapsız, sıkı ve küresel durumlardadır. Bırahteler şeritsi mızraksı olup en üstteki bırahtesizdir. Çiçek örtüsü bölümleri 3 ila 5 adet, başlangıçta yeşil ve meyve zamanı kırmızı ve etlidir.

Kuru alanlarda çiçek örtüsü bölümleri zarsı olmaktadır. Meyve 1 ila 1,2 mm uzunluğunda ve yumurtamsıdır. Tohumlar dikey, koyu kırmızı kahverengi, düz ya da kenarlarında oyuklu ve yoğun biçimde benekli çukurludur. Dilimizde cülek ve çilekli ıspanak adları ile bilinmektedir.

Sitede yer alan bitkisel kullanım bilgileri yalnızca bilgilendirme ve kültürel aktarma amacı taşımaktadır. Herhangi bir bitkiyi tıbbi amaçla kullanmadan önce mutlaka bir hekime, eczacıya, fitoterapi konusunda eğitimli bir uzmana veya ilgili sağlık profesyoneline danışılması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir