Physostegia (Aslanyüreği)

Özet Physostegia (Aslanyüreği) genelde bataklık alanlarda yetişen ancak göz alıcı çiçek durumları nedeniyle yetiştirilen türleri barındıran bir cinstir. Hiyerarşi Plantae Bitkiler Lamiales Ballıbaba takımı Lamiaceae...

Özet

Physostegia (Aslanyüreği) genelde bataklık alanlarda yetişen ancak göz alıcı çiçek durumları nedeniyle yetiştirilen türleri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Lamiales

Ballıbaba takımı

Lamiaceae

Ballıbabagiller

Tanımı

Physostegia (Aslanyüreği) kökleri lifli ve rizomlu çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Yapraklar çoğunlukla sapsız, sıklıkla sarılıcı ve en alttaki yapraklar zaman zaman saplıdır. Çiçek durumu salkım halinde ve çiçekler neredeyse sapsızdır. İkincil bırahteler mevcut değildir. Çanak on adet damarlı, meyve zamanı hafifçe şişmekte ve uzunlıkları eşit olan beş lobludur. Taç uzatılmış, güçlü biçimde iki dudaklı, dört loblu, beyaz ila kırmızımsı menekşe renkli, arkadaki dudak düz ila hafifçe külahlı ve genellikle düz ya da derin girintilidir. Alt dudak üst dudak ile neredeyse eşit uzunlukta, yayılıcı ve üç lobludur. Çiçekler gösterişli ve pembe, mor ya da beyaz renkli olup küçük bırahtelerin koltuklarında tektir. Ercikler dört adet, uzunlukları eşit ya da öndeki çift daha uzun ve iplikçikler ülgerlidir. Polen keseleri neredeyse paralel olup ayrı ayrı açılmaktadır. Tepecik loblarının uzunlukları eşit ya da değildir. Fındıkçık üçgensi, çıplak ve pürüzsüz ya da nadiren kabarcıklıdır. Cins Kuzey Amerika’ya özgüdür ancak süs bitkisi değeri nedeniyle diğer bölgelerde de yetiştirilmektedir. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca şişkin mesane anlamına gelir. Bu bağlamda cinse bağlı türlerin çanak yapılarının şişkin olmasına işaret etmektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Physostegia (Aslanyüreği)

Physostegia virginiana

Sadakat çiçeği

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.