Duvar fesleğeni
Parietaria judaica
Parietaria judaica (Yapışkan otu) hakkında genel bilgiler.
20 ila 60 cm büyüyebilir. Gövde yayılıcı, yatık ila dik, kırmızı ya da pembedir, tabana doğru odunsudur ve tüylerle kaplıdır. Yapraklar genişçe yumurtamsı ila darca eliptik, 7 cm uzunluğunda, tüylü, almaşlı dizilişli, basit, düz ve yeşil renklidir. Beyaz ya da pembe renkli küçük çiçekler gövdeye yapışıktır. Meyve siyah renkli kapçıktır. Çiçekler iki evciklidir.
Cins adı Latince duvar sakini anlamına gelmektedir. Cinsin genellikle duvarları tercih etmesine işaret eder. Tür adı Latince Judaea anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Roma’nın ilk imparatoru Augustus tarafından bugünkü Filistin-İsrail arasında kurulan eyaletin adıdır.
Gözlem bilgileri
Coğrafi dağılım
Doğal olarak batı Asya, kuzey Afrika ve Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum]
Habitat
Kayalık, duvar ve yamaçlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Türkçe adı
Dilimizde yapışkan otu, bere otu, duvar fesleğeni, çorakotu ve sırçaotu adları ile bilinmektedir.
Çiçek zamanı
Nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Rakım
Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Kullanım bilgileri
Gıda
Genç bireyler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.
Pratik
Cam, ayna ve bakır kapları temizlemek için kullanılır.
Tıp
İdrar söktürücüdür. Kronik öksürüklerin yatıştırıcısı olarak, ayrıca yaralar ve yanıklar için kullanılmıştır. Böbrekler üzerinde onarıcı bir etkiye sahip olduğu, işlevlerini desteklediği ve güçlendirdiği düşünülmektedir. Böbrek ve mesane taşları, sistit ve nefrit gibi idrar sisteminin diğer şikayetleri için etkili bir ilaçtır.
Dikkat!
Bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Saman nezlesi veya diğer alerjik rahatsızlıkları olan kişilere reçete edilmemelidir.







Görüşünüzü Yazın