Juniperus horizontalis (Yayılıcı ardıç)

derleyen:

Tanımı

Juniperus horizontalis (Yayılıcı ardıç) özellikle yer örtücü karakteri nedeniyle yaygın olarak peyzajlara dikilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Cupressales

Servi takımı

Cupressaceae

Servigiller

Juniperus

Ardıç

Tanımı

Juniperus horizontalis (Yayılıcı ardıç) iki evcikli, sürünücü ila yatık-yükselici ve tacı çökük bir çalıdır. 10 ila 30 cm arası boylanabilir ancak birkaç metrelik alana yayılabilmektedir. Kabuk kahverengi olup 5 ila 10 mm çapındaki pürüzsüz küçük dalcıklarda ince şeritler, büyük dalcıklarda geniş şeritler ya da plakalar halinde dökülür. Dallar sürünücü ve dalcıklar diktir. Yapraklar yeşildir fakat kış aylarında kırmızımsı mor renge döner. Bunlar karşılıklı çapraz çiftler ya da zaman zaman üçlü halkalar halinde dizilmiştir. Olgun yaprak ayası pul benzeri, 1 ila 2 mm uzunluğunda ve 1 ila 1,5 mm genişliğindedir.

Genç yapraklar iğne benzeri ve 5 ila 10 mm uzunluğundadır. Tohum kozalakları üzümü olup çoğunlukla 2 yılda olgunlaşır ve 2 farklı boyutta bulunurlar. Genellikle kavisli saplar üzerinde, küresel ila yumurtamsı, 5 ila 7 mm uzunluğunda, olgunlaştıklarında mavi-siyah ila kahverengimsi-mavi renkli, hafifçe mumlu, yumuşak, reçineli ve 1 ila 2 ya da nadiren 3 tohumludur. Erkek kozalaklar 2 ila 4 mm uzunluğunda olup polenleri ilkbaharın başında yayarlar. Tohumlar 4 ila 5 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak günümüzde özellikle peyzaj alanlarına yaygın olarak dikilmektedir. [HaritaSinonimler, Herbaryum] Park ve bahçelerde görülen bitkinin kozalakları umumiyetle mart ve nisan ayları arasında olgunlaşmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde yayılıcı ardıç adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca genç kalan anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin her dem yeşil olmasına işaret etmektedir. Tür adı Latince yatay anlamına gelir ve açık bir şekilde türün sürünücü karakterine dikkat çekmektedir.

Gıda

Meyvelere kavrularak kahve ikamesi olarak kullanılmıştır. Körpe dal uçlarından çay yapılmıştır.

Tıp

Dal ya da kozalakları demlenerek ateş, soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde kullanılmıştır. Bunlar ayrıca buhar banyolarına da eklenmiştir. Bunun yanı sıra tohumlarına demlendikten sonra böbrek şikâyetlerinin tedavisinde başvurulmuştur.

Bilgi

Etkili bir yer örtücüdür ve bu nedenle erozyon mücadelesine için de dikilmektedir. Kabuğu ezilerek beşiklerde yumuşak hijyenik ped olarak kullanılmıştır. Genç dal ve yaprakları tütsü amaçlı yakılmakta, ayrıca paspas yapımında başvurulmaktadır.

Fotoğrafları