Tanımı
Juncus articulatus (Camışotu) genellikle 5 ila 60 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Kısa rizomlardan genelde dik olan gövdeler yükselir. Gövde düğümlerden kök salabilir, genellikle bir bazen daha fazla, 10 cm uzunluğunda silindirik yapraklar görülür. 12 çiçek barındıran yirmi beş adede kadar kümeler oluşur. Çiçekler kahverengi tonlarında, 2 ila 3 mm uzunluğunda sivri tepalli, altı ercikli, çıkıntılı ve tüylü bir pistile sahiptir. Başçıklar iplikçiklerden uzun ya da onlarla aynı boydadır. Kapsül 2,5 ila 4 mm uzunluğunda, koyu kahverengi, genellikle çiçek örtüsünü aşmakta, yumurtamsı üç köşeli ve sivri uçludur.
Kofa ile ilgili bilgi → Juncus || Kofagiller ile ilgili bilgi → Juncaceae
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir. Sulak alanların kenarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Harita → Alt türler → Sinonimler → Herbaryum
Etimoloji
Cins adı Latince saz anlamına gelir. Kökeni Latince jungere kelimesidir, bağlamak anlamına gelir. Bitkilerin bağ amacıyla kullanmasına atıftır. Epitet Latince eklemli anlamına gelir. Bitkinin düğümlerinden kök salabilme karakterine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı Gramen junceum, folio articulato, aquaticum”dur.
Camışotu…
Juncus articulatus, genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar sonundan güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Dilimizde camışotu adı ile bilinmektedir.
Bir yanıt yazın