Site icon Kocaeli Bitkileri

Juncus articulatus (Camışotu)

Juncus articulatus

Juncus articulatus: 13/06/2020; Uzunkum; 5 m.; deniz kıyısı. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

5 ila 60 cm büyüyebilir. Kısa rizomlardan genelde dik olan gövdeler yükselir. Gövde düğümlerden kök salabilir, genellikle bir bazen daha fazla, 10 cm uzunluğunda silindirik yapraklar görülür. 12 çiçek barındıran yirmi beş adede kadar kümeler oluşur. Çiçekler kahverengi tonlarında, 2 ila 3 mm uzunluğunda sivri tepalli, altı ercikli, çıkıntılı ve tüylü bir pistile sahiptir. Kapsül koyu kahverengi kapsüldür ve ucu sivridir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanların kenarında görülür. Kartepe ve İzmit ilçelerinde gözlemlenmiştir. Mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde camışotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince saz anlamına gelir. Kökeni Latince jungere kelimesidir, bağlamak anlamına gelir. Bitkilerin bağ amacıyla kullanmasına atıftır. Tür adı Latince eklemli anlamına gelir. Bitkinin düğümlerinden kök salabilme karakterine işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı Gramen junceum, folio articulato, aquaticum”dur.

Fotoğrafları

Exit mobile version