Typha angustifolia (Saz)

derleyen:

Tanımı

3 metre büyüyebilir. Yapraklar düz ve dardır. Yaprak ayası 4 ila 8 mm genişliğindedir. Erkek ve dişi çiçek başakları birbirlerinden 1 ila 6 cm uzaklıktadır. Dişi çiçek başakları koyu tarçın kahverengisi renkli, 13 ila 37 cm uzunluğunda ve 1,3 ila 2 cm genişliğindedir. Erkek çiçek başakları dişi çiçek başakları neredeyse aynı uzunluktadır. Olgunlaştıklarında yapraklar kadar uzun belirgin saplar görülür. Çiçekler tek evciklidir. Meyve 1 ila 12 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Doğal olarak kuzey yarımkürede yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Sulak alanlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde saz adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kedi kuyruğu anlamına gelmektedir. Cinsin çiçek kurulunun yapısına işaret eder. Tür adı Latince dar yapraklı anlamına gelir. Türün cins özelinde ayırt edici özelliğine işaret eder.

Gıda

Kök çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Kök kurutulup öğütülerek çorbalarda koyulaştırıcı olarak kullanılır. Bu toz protein bakımından zengindir ve bisküvi yapımında da kullanılır. Çiçekli sapların tadı mısıra benzer ve çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Tohumlarından mutfaklık yağ elde edilir.

Tıp

Polenleri idrar söktürücü, adet kolaylaştırıcı ve kan akışını durdurucudur. Böbrek taşlarının tedavisinde dahili olarak kullanılır. Hemen hemen her türlü içi kanama, ağrılı adet dönemi, apseler ve lenfatik kanseri tedavisinde başvurulur. Haricen ishal ve yaralanmalar için kullanılır.

Dikkat

Bilgi

Sapları hasır, sandalye ve şapka yapımında kullanılır. Polenleri havai fişek yapımında kullanılır. Dişi çiçekler çıra ikamesi olarak kullanılır.

Fotoğrafları