Festuca valesiaca (Meşe yumağı)

derleyen:

Tanımı

25 ila 40 cm büyüyebilir. Yığınsı bir bitkidir. Gövde üst bölümde zayıfça pürüzlüdür. Yaprak kılıfı tabanda açık, tüysüz ve yaprak ayasına dökülücüdür. Yaprak ayası 0,3 ila 0,5 mm genişliğinde, pürüzlü, buğulu; beş damarlıdır. Bileşik salkım 3 ila 7 cm uzunluğunda ve dallar zayıfça pürüzlüdür. Başakçık 5,8 ila 6,9 mm uzunluğunda ve 3 ila 5 çiçeklidir. Üst dışkavuz dikdörtgensi mızraksı, 2,6 ila 3,6 mm uzunluğunda ve 1 mm genişliğindedir. İçkavuz bizsi mızraksı ila bizsi, 3,6 ila 4,9 mm uzunluğunda ve 1,3 ila 1,5 mm genişliğindedir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Stepler, alpin çayırlar, ormanlık alanlar ve çalılıklarda görülür. Başiskele  ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Örnek görsel Petr Filippov’in izni ile kullanılmıştır. Nisan ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 500 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde meşe yumağı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sap anlamına gelir. Antikçağda köle azat etme seremonisinde kullanılan çubuğun adıdır. Tür adı Latince Valais, İsviçre anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder.