Bitkiler › Çam takımı › Çamgiller › Çam › Kızıl çam
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Akdeniz elementi, Asgari endişe (LC).
20 ila 35 metre büyüyebilir. Gövde 1 metre çapa ulaşabilir. Düzensiz dallar açık bir taç oluşturur. Alt bölümde kabuk kalın, pullu, çatlaklı, kırmızı kahverengi desenlidir. Taca doğru devetüyü rengi, ince, lapa lapadır. Tacın üst bölümünde turuncu kırmızı renklidir. Sürgünler ince, gri devetüyü rengidir. Yapraklar 10 ila 16 cm uzunluğunda, sert ve koyu yeşil renklidir. Kozalak 6 ila 11 cm uzunluğunda ve açık kahverengi renklidir.
Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Ormanlık alanlarda görülür. Derince ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Kızılçam, Pür çam ve Türk çamı adları ile bilinmektedir.
Kozalaklar aralık ve mart ayları arasında olgunlaşır.
Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Latince reçine anlamına gelir. Cinsin reçineli yapısına işaret eder. Tür adı Latince Brutia anlamına gelir. Bugünkü Calabria/İtalya bölgesinin Roma dönemindeki adı. Günümüzde Türk çamı ve Calabria çamı olarak bilinir.
Tohumları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Ağaçta bulunan yaprak bitleri (Marchalina hellenica) yaprakların özsuyunu emerek şekerli bir sıvı salgılarlar. Bu sıvı arılar tarafından toplanır ve böylece çam balı meydana gelir.
Reçinesinden elde edilen terebentin antiseptik, idrar söktürücü, deri kızartıcı ve parazit düşürücüdür. Böbrek ve mesane şikayetlerinin tedavisinde dahili olarak kullanılan değerli bir ilaçtır. Aynı zamanda solunum sistemi için çok faydalıdır ve bu nedenle mukoza zarının hastalıklarının ve öksürük, soğuk algınlığı, grip ve tüberküloz gibi solunum yolu şikayetlerinin tedavisinde yararlıdır. Harici olarak çeşitli cilt şikayetleri, yaralar, ve yanıklar için kullanılır.
Odun, talaş ve reçinesi hassas insanlarda dermatite yol açabilir.












Görüşünüzü Yazın