İçeriğe geç
Anasayfa » Dianthus chinensis (Çin karanfili)

Dianthus chinensis (Çin karanfili)

FLORA NICOMEDIAE • ASIA-EASTERN EUROPE

Nasıl tanırım?

Dar mızraksı yaprakları, tek ya da birkaçlı dizilen orta büyüklükte çiçekleri ve kenarları ince dişli veya saçaklı pembe, kırmızı ya da beyaz taç yaprakları ayırt edici özelliğidir. Benzer türleri incelemek için cins sayfasına bakabilirsiniz.

Habitat

Bahçe, mezarlık

Statü

Egzotik

Çiçeklenme

Mayıs – Haziran

Arazi notu

22 Haziran 2024 • İzmit • 110 m • Mezarlık

Bilgi

Protandri denilen üreme stratejisine sahiptir. Ercikler, tepecik alıcı hale gelmeden önce olgunlaşıp polen salar, bu da kendine tozlaşmayı engelleyip çapraz tozlaşmayı teşvik eder. Kendi kendine tozlaşma denendiğinde polen tüpleri daha yavaş büyür ve yumurtalıkların yalnızca yaklaşık %8’ine ulaşabilir.
Bazı kültivarları, gün içinde güneş ışığının açısına ve çiçeğin yaşına bağlı olarak renk değiştirir. Sabah beyaz açan bir çiçek, akşama doğru koyu pembe veya kırmızıya bürünebilir.

Folklor

Sindirim sistemi, idrar yolları ve bağırsakları uyarıcı bir toniktir. Parazit düşürücü, antibakteriyel, iltihap giderici, terletici, idrar söktürücü, adet söktürücü, ateş düşürücü ve kanama durdurucudur. İdrar yolları iltihabı, taşlar, kabızlık ve adet görememe hallerinde başvurulur. Cilt iltihabı ve şişliklerini gidermek için haricen uygulanır. Bunun yanında yaprakları ezilerek görmeyi iyileştirmek için kullanılır.

Dikkat

Kocaeli’nin doğal bitkisi değildir ve sadece bahçe ve mezarlıklarda görmek mümkündür.


Fotoğrafları

Türkiye gözlemleri

ETİMOLOJİ

Cins adı Antik Yunanca tanrının çiçeği anlamına gelir. İlk defa Theophrastus tarafından (diosanthos / διόσανθος) kullanılmıştır. Cins Antik Yunan tanrısı Zeus’a adanmıştır. Epitet Latince çin anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine işaret eder.

BİLİMSEL TANIM

Genellikle 30 ila 50 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Gövdeler gevşek biçimde küme halinde, dik ve ıraksak dallıdır. Yapraklar şeritsi mızraksı, 3 ila 5 cm uzunluğunda ve 2 ila 4 mm genişliğinde, orta damar belirgin, tabanı hafifçe dar, kenarları dar ya da küçük dişli ve ucu sipsivridir. Çiçekler tek ya da talkım çiçek durumlarındadır.

Çiçek sapı 1 ila 3 mm uzunluğundadır. Bırahte 4 adet, yumurtamsı, çanağın yarısı uzunluğunda, kenarları zarsı, kirpikli ve ucu uzun sipsivridir. Çanak silindirik, 1,5 ila 2,5 cm uzunluğunda ve 0,4 ila 5 mm uzunluğunda, çizgilidir. Çanak dişleri mızraksı, kenarları kirpikli ve ucu keskince sivridir.

Taç yapraklar 1,6 ila 1,8 cm uzunluğunda, parlak kırmızı, mor kırmızı, pembe ya da beyaz renkli, ters yumurtamsı üçgensidir. Başçık mavi renklidir. Kapsül silindiriktir ve çanak tarafından çevrilmiştir. Tohumlar siyah renklidir. Dilimizde çin karanfili adı ile bilinmektedir.

Sitede yer alan bitkisel kullanım bilgileri yalnızca bilgilendirme ve kültürel aktarma amacı taşımaktadır. Herhangi bir bitkiyi tıbbi amaçla kullanmadan önce mutlaka bir hekime, eczacıya, fitoterapi konusunda eğitimli bir uzmana veya ilgili sağlık profesyoneline danışılması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir