İçeriğe geç
Anasayfa » Crocus keltepensis (Keltepe çiğdemi)

Crocus keltepensis (Keltepe çiğdemi)

FLORA NICOMEDIAE • TÜRKİYE • ENDEMIC TAXA

Nasıl tanırım?

Bu cinste tür teşhisi çoğunlukla bir Crocus uzmanının görüşünü gerektirir. Üstelik cins sürekli olarak genişlemekte ve tür ayrımı bazen türlerin çeşitli organlarının detaylı olarak incelenmesini gerektirmektedir. Benzer türleri incelemek için cins sayfasına bakabilirsiniz.

ALEMPlantae
FAMİLYAIridaceae
CİNSCrocus

Habitat

Orman açıklıkları, yamaçlar, alpin çayırlar

Statü

Yerli

Çiçeklenme

Mart – Nisan

Arazi notu

14 Mart 2026 • Başiskele • 1050 m • Yayla


Fotoğrafları

Türkiye gözlemleri

BİLİMSEL TANIM

Kormusu oval ila yarı küresel, genellikle 1 ila 1,5 cm çapındadır. Yapraklar 3 ila 6 arası sayıda, koyu yeşil renkli, çoğunlukla 1,5 ila 2,2 mm genişliğindedir. Bırahte ve ikincil bırahte zarsı, belirgin, soluk kahverengidir.

Çiçekler 1 ila 2 arası sayıda, soluk ila koyu leylak renklidir. Boğaz sarı turuncu renklidir. İplikçik sarı renklidir. Başçık ok biçimlidir. Dilimizde keltepe çiğdemi adı ile bilinmektedir.

ETİMOLOJİ

Cins adı Tanrı Hermes’in arkadaşı Crocus’un (κρόκος) adını taşımaktadır. Bir gün iki arkadaş disk atma alıştırması yaparken Hermes, kazayla Crocus’u öldürür. Crocus’un öldüğü yerden küçük bir çiçek çıkar, Crocus’un kanı çiçeğe dökülür. Çiçeğin merkezinde görülen kırmızı renkli uzantılar (ercik) Crocus’un kanıdır. Bitkinin adı ile ilgili ikinci rivayette ise; Crocus adında bir genç orman perisi, Smilax adında bir çoban kıza âşık olur ancak aşkı karşılıksız kalır. Bu aşk nedeniyle tükenerek çiğdem çiçeğine dönüşür ya da öldüğü yerden çiğdem çiçekleri çıkar. Bu hikâyede adı geçen çoban kız Smilax ise, tırmanıcı Smilax (melocan) bitkisine dönüşür. Son rivayet ise Zeus ve Hera’nın birlikte uzandığı çimenlerin arasından, onların aşklarının yüceliği ile çıkmıştır. Diğer yandan kelime, günümüzde zerdeçal olarak bilinen Curcuma cinsinin Sanskritçe adı olan kunkumam ile hayli yakındır. Kelime zerdeçalın safran sarısı olan rengine dikkat çekmektedir ve ilişki de renk üzerinden kurulmuştur.

Epitet Latince Keltepe anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine işaret etmektedir. Ancak bölge günümüzde Kartepe adı ile bilinmektedir. Türün daha önce toplanan örnekleri Crocus biflorus subsp. pulchricolor (çakır çiğdem) adı ile kaydedilmiş olmasına karşın Yüzb. tarafından yapılan çalışma ile ayrı bir takson olduğu tespit edilmiştir. Yazar bitki için Keltepe çiğdemi adını önermiştir.

Sitede yer alan bitkisel kullanım bilgileri yalnızca bilgilendirme ve kültürel aktarma amacı taşımaktadır. Herhangi bir bitkiyi tıbbi amaçla kullanmadan önce mutlaka bir hekime, eczacıya, fitoterapi konusunda eğitimli bir uzmana veya ilgili sağlık profesyoneline danışılması gerekmektedir.

Crocus keltepensis (Keltepe çiğdemi)” hakkında 6 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir