Nasıl tanırım?
Kömecin yarı küresel ve paleyanın çiçeklerle eşit uzunlukta olması ayırt edici özelliğidir. Benzer türleri incelemek için cins sayfasına bakabilirsiniz.
Habitat
Çalılık, tarla
Statü
Yerli
Çiçeklenme
Mayıs – Eylül
Arazi notu
13 Mayıs 2021 • İzmit • 110 m • Yol kenarı
Yaprakları hasar aldığında keskin, parfümsü ve aromatik bir koku yaymaktadır. Bu otçul hayvanlara karşı geliştirdiği kimyasal bir savunma kalkanıdır.
Çiçek başlarından çay yapılır. Çiçeklerinden sarı boya elde edilir. Kas gevşetici, terletici, kusturucu, adet akışı teşvik edici ve deri kabartıcıdır. Lapa haline getirilerek hemoroide uygulanır. Yapraklar böcek sokmalarına karşı etkilidir.
Bitkinin çay yapmak için toplandığına şahit olduk. Öte yandan uçucu yağları nedeniyle çay olarak içilmesi mideyi tahriş edebilir.
Fotoğrafları















Türkiye gözlemleri
Cins adı Antik Yunanca küçük fincan anlamına gelir ve bu bağlamda disk çiçeklerinin yapısına işaret etmektedir. Epitet Latince boya anlamına gelir. Açık bir şekilde türün geleneksel olarak boya için kullanıldığına işaret etmektedir.
Cota tinctoria genellikle 20 ila 60 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Grimsi yeşil ila beyazımsı, seyrek ya da yoğun biçimde tüyle kaplı ya da zaman zaman neredeyse tamamen tüysüzdür. Gövde tabandan dallı, dik ve dallar tek başlıdır. Yapraklar 2 ila 3 arası derin teleksidir.
Çiçek başları ışınsal ya da disksidir. İnvolukrum 1 cm genişliğinde, seyrek ya da yoğun biçimde kaba tüylü, iç filariler kahverengi kenarlı ve tepede kirpiklidir. Dilsi çiçekler sarı renkli ve yaklaşık 20 adettir.
Paleya dikdörtgensi, sipsivri ve disk çiçekleri ile eşit uzunluktadır. Kapçık 1,7 ila 2 mm uzunluğunda, belirgin biçimde damarlı ve kamamsıdır. Dilimizde boyacı papatyası adı ile bilinmektedir.